Публікація

Підлітки у Бердянську вивчали права людини та зняли мультфільм

Наприкінці вересня у Бердянську в рамках Фестивалю анімації «Равлик-фест» відбувся незвичний тренінг з прав людини. Його учасники не просто слухали тренера, а самі взяли участь у створенні навчального матеріалу – анімаційного міні-фільму про права дитини.

У перший день діти дізнавалися про підґрунтя прав людини, механізми їх захисту, вчилися розпізнавати порушення. Через ігри, вправи, бесіди присутні на практиці отримували інформацію і вчились з нею працювати. Наприклад, розбирали ситуації, в яких їх права можуть порушуватись, та шукали виходи з них.

2 (2)

Тренерка Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександра Козорог підсумувала: «Семінар вкотре підтвердив, що діти не знають, що таке права людини, як їх можна захищати і навіщо. Ми багато говорили про права людини в школі, тому що школа – це середовище, де формуються цінності. Від цього залежить, чи діти надалі будуть використовувати права людини, чи ні у своєму повсякденному житті».

Весь другий день був присвячений створенню мультфільму. Темою обрали «Право на освіту». Спершу юні бердянці обговорили сценарій. В його основу лягла реальна історія однолітків з Донецької області. Потім було розроблено покадровий план та створено персонажів. Допомагала в цьому процесі художниця, дизайнер, тренерка з анімації та створення відеоробіт Анастасія Лукашевич, яка також координує проект «Майстерня зі створення мультфільмів на тему “мир”».

3 (2)

5 (2)

Після тренінгу деякі підлітки захотіли поділитися своїми враженнями.

Еліна Халабузарь: «Мені дуже сподобалось на майстерні. Стільки нової інформації про права людини! Виявилось, що це не тільки Конституція. Потрібно знати набагато більше, щоб свої права могти захистити. А ще: знімати мультфільми дуже весело!»

Софія Коновалова: «Коли я дізналася, що тренінг буде про права, то не хотіла йти. Пішла тільки, щоб не підвести подругу, з якою домовилась. Виявилось, що про права людини може бути цікаво говорити. А ще – це корисно знати!»

7

Владлена Копиця: «Мене дуже зворушила історія про школярів, які втратили право на освіту через те, що в їх школу влучила бомба. Коли ми знімали про це мультфільм, дуже захотілось їх підтримати. Ми разом з подругою написали листа, щоб їм переслати. Сподіваюсь з нами такого ніколи не трапиться…»

8

Захід відбувся у Першому Антикафе Бердянська «Час Є!» у рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні», що реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED).
Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Алла Мельничук, координаторка проекту

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: