Публікація

Перший пішов! ВПО здобув перемогу у суді за позовною заявою, що склав чат-бот

18 серпня Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду України виплатити внутрішньо переміщеній особі заборгованість по виплаті пенсії. Чоловік формував позовну заяву до суду без юриста, лише за допомогою чат-бота «Пенсии для переселенцев из Донбасса и Крыма».

Ще у 2018 році переселенець перестав отримувати пенсію. Загалом, чоловік у літньому віці залишався без виплат майже півтора року – з 1 травня 2018 року до 31 липня 2018 року та з 1 вересня 2018 року до 31 листопада 2019 року. За цей період Пенсійний фонд заборгував чоловікові майже 38 тисяч гривень.

Виплату пенсій було начебто призупинено через отримання Пенсійним фондом інформації про тривалу відсутність переселенця за місцем проживання. Та чоловік був переконаний – не виплачують пенсію йому безпідставно, тож мав намір звернутися до суду. Пізніше, вже цьогоріч, переселенець дізнався про чат-бот «Пенсии для переселенцев из Донбасса и Крыма», який розробила УГСПЛ. Саме за допомогою цього робота чоловік сформував позовну заяву до суду.

Пенсійний фонд з викладеними у заяві вимогами не погодився та направив до суду відзив, мотивуючи його все тією ж причиною – тривалою відсутністю переселенця за місцем проживання. При цьому, фонд зазначив, що невиплачена сума пенсії обліковується в органі, що здійснює соціальні виплати, та буде виплаченого на умовах окремого порядку. Його має визначити Кабінет Міністрів України, однак досі цього не зробив.

У своєму аналізі доводів суд зазначив, що право особи на отримання пенсії, як складової права на конституційний захист, є її конституційним правом. За Постановою КМУ №637 від 05.11.2014 року призначення та продовження виплати пенсій переселенцям здійснюється за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою ВПО. Виплата має здійснюватися виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв ПАТ «Державний ощадний банк України». Тож за наявності довідки ВПО і рахунку в Ощадбанку виплати мають надходити вчасно.

Пенсійний фонд України та його органи можуть припинити виплати лише у випадках, передбачених у ст. 49 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. У тому переліку відсутня така  підстава як тривала відсутність переселенця за місцем проживання. Підстави для скасування довідки ВПО, а відтак і виплати пенсії, виписані у постанові КМУ №788 від 21 серпня 2019 року. До них входить і проста зміна міста проживання. Та такі положення Постанови є незаконним, тож юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов оскаржує дискримінаційну постанову у суді (текст постанови тут). Також у нашій історії рішення пенсійним фондом про припинення виплат взагалі не приймалося.

Тож суд дійшов висновку, що відповідачем (пенсійним фондом) не надано жодного доказу на підтвердження своєї позиції. Також суд зазначив, що відсутність окремого порядку виплати пенсії за минулий період жодним чином не може бути підставою для обмеження виплати пенсії і став на бік пенсіонера-переселенця.

Євген Чекарьов, адвокат ЦСС УГСПЛ

«Це лише перший відомий нам випадок, коли чат-бот допоміг виграти переселенцю суд. Ми в УГСПЛ впевнені, що, користуючись цим не складним алгоритмом формування позову, переселенці поступово відновлять свої права і без допомоги юристів. Також варто зазначити, що це рішення суду першої інстанції ще не набрало чинності. Можливо Пенсійний фонд подаватиме апеляцію, але вже існує позитивна практика по цій категорії справ, тож прогнозуємо, що і ця справа вирішиться на користь переселенця», – прокоментував успішний досвід переселенця юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов.

Нагадаємо, чат-ботом «Пенсии для переселенцев из Донбасса и Крыма» можна скористатися

– у Телеграмі, (@Pensionuabot, назва бота «Pensionuabot»);

– у ФБ-месенжері (Facebook Messenger), посилання: https://www.messenger.com/t/108267534228372;

– у facebook, посилання: https://www.facebook.com/Pensionuabot.

Інші поради переселенцям можна знайти в «Правовій абетці ВПО».

Матеріал підготовлений в рамках Програми @USAID «Права людини в дії». 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: