Публікація

Переваги навчання міжнародному гуманітарному праву в УГСПЛ: відгуки суддів і адвокатів

Триває відбір учасників на курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» від Української Гельсінської спілки з прав людини. Шість місяців навчання, три модулі, цікаві лекції та практичні завдання, жваві дискусії та обговорення, професійні лектори і одногрупники – саме це чекає на майбутніх студентів курсу. 

Поки триває відбір учасників, УГСПЛ розпитали випускників минулих років щодо переваг навчання на курсі «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». 

Учасниці попереднього курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні»

Формат навчання 

Ольга Шевченко, суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області

– Зараз пропонується безліч курсів, тренінгів, лекцій на теми, які так чи інакше стосуються збройного конфлікту в Україні. Проте, моя вам порада – подати заявку на курс від УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Навчання триває 6 місяців. Такий формат не порівняти з дво(три)денним курсами, які дають лише поверхневі знання, – розповідає суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Ольга Шевченко.

Вже після першого модуля курсу ви новими очима подивитись на рішення ЄСПЛ та назавжди забудете про «copy-paste» з тексту рішення або навіть з його витягу, попередньо не ознайомившись з повним текстом. Почнете відчувати логіку ухвалення тих чи інших рішень ЄСПЛ, які раніше здавалися «хитромудрим набором речень». 

Величезна подяка організаторам курсу за модуль Міжнародне гуманітарне право. Якщо до 24 лютого 2022 року більшість дивилися на МГП, як на щось дуже гарне, але абсолютно непрактичне, то в умовах сьогодення ці знання набувають нових значень. Після проходження курсу ви стовідсотково розберетесь в усіх тонкощах кваліфікації воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів. Це, безумовно, має практичне значення, оскільки РФ використовує вчинення воєнних злочинів як тактику ведення війни. І кількість цих злочинів щодня тільки зростає. Тому такі практичні знання надзвичайно важливі для адвокатів, які представляють інтереси як військових так і потерпілих, а також для суддів, які розглядають ці категорії справ. 

Склад викладачів 

– В рамках курсу було передбачено три модулі, які охоплюють такі теми як: 

Христина Ямельська, адвокатка та заступниця директора «Фонду інституційного розвитку української науки»
  • «Поняття прав людини, універсальні та регіональні документи з прав людини, універсальні і регіональні механізми захисту прав людини». Викладач: Сергій Заєць – адвокат, експерт із захисту прав людини;
  • «Загальні засади міжнародного гуманітарного права і особливості його практичного застосування в умовах збройного конфлікту між РФ і Україною». Викладачі: Коваль Дмитро – к.ю.н., доцент кафедри міжнародного та європейського права Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Юрій Усманов – к.ю.н., директор Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського міжнародного університету;
  • «Проблеми співвідношення Міжнародного гуманітарного права з Міжнародним правом прав людини». Викладачі: Тимур Короткий – радник президента Товариства Червоного Хреста України та Сергій Заєць – адвокат, експерт із захисту прав людини.

Інформативна насиченість курсу та професійний склад експертів стали запорукою ефективності навчання.

Під час навчання ми разом із експертами вивчали не тільки доктринальні положення міжнародного та міжнародного гуманітарного права, але і конкретні рішення Європейського суду з прав людини, рішення Міжнародного кримінального суду, рішення Міжнародного суду ООН, рішення міжнародних ad hoc трибуналів та гібридних трибуналів, що дало змогу набути навичок роботи із міжнародними прецедентними джерелами, – каже адвокатка та заступниця директора «Фонду інституційного розвитку української науки» Христина Ямельська

Застосування норм міжнародного гуманітарного права на практиці 

Катерина Котельва, суддя Галицького районного суду м. Львова

– Тема курсу сьогодні є надактуальною, – каже суддя Галицького районного суду м. Львова Катерина Котельва. – Особисто мене курс цікавив не тільки як професійну суддю, а і як громадянку держави, що наразі перебуває у стані війни. 

У національній судовій практиці норми міжнародного гуманітарного права головним чином застосовуються судами під час розгляду кримінальних проваджень за статтею 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів і звичаїв війни».

Стаття 348 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність у тому числі за такі дії:

  • застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом;
  • інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Таким чином, норми що викладені у 438 статті ККУ є відсилочними, вони спрямовують до інших правових норм, що передбачені міжнародним правом та  міжнародними договорами. Ідеться про Гаазькі конвенції, Женевські конвенції та Додаткові протоколи до них. Тому, розглядаючи кримінальну справу за цією статтею, суддя має володіти усім обсягом знань міжнародного гуманітарного права, орієнтуватися в його нормах, розуміти принципи на яких базується МГП та вміти правильно застосовувати ці норми і принципи до конкретних ситуацій та фактичних обставин. 

Важливим є питання співвідношення норм права прав людини та норм міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту. Питання непросте і потребує глибинних знань не тільки цих двох галузей міжнародного права, а й врахування норм моралі на яких будуються та за якими живуть цивілізовані суспільства. Співвідношенню був присвячений окремий третій модуль курсу, на якому ми мали можливість вивчати та обговорювати проблематику, пов’язану з обміном військовополонених, справедливим правосуддям, недоліками національної судової практики. 

Розбір норм МГП в деталях

Андрій Подзіров, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області

– Особисто в мене виникало питання, як саме регулюються суспільні відносини під час війни, в тому числі на окупованих територіях. Відповідь я знайшов, а пізніше поглибив знання на курсі від УГСПЛ. Зазначені правила встановлені міжнародним гуманітарним правом. Тому і виникала необхідність розібратися хоча б для себе в цьому питанні – розповідає суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Андрій Подзіров. 

Самі приписи МГП і МППЛ діють одночасно і доповнюють одне одного. Також може мати місце конкуренції норм МГП і МППЛ, оскільки зазначені приписи можуть по-різному регулювати ті чи інші відносини. 

Новим і цікавим для себе я визначив, що не лише норми національного законодавства і МППЛ гарантують право людини на справедливе правосуддя, також норми міжнародного гуманітарного права забезпечують обов’язкову наявність суду також і в умовах збройного конфлікту, а позбавлення особи права на справедливий суд є серйозним порушенням МГП. І найцікавіше, що позбавлення права на справедливе правосуддя є воєнним злочином згідно з Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду.

 

Встигніть подати заявки на курс до 31 січня 2023 року!

Запрошуємо суддів, адвокатів та прокурорів, які зацікавлені в поглибленні знань та професійній самореалізації в сфері міжнародного гуманітарного права. За результатами успішного проходження навчання учасники отримають сертифікати, а також стануть частиною спільноти випускників освітніх курсів УГСПЛ.  

Детальніше про курс, умови та строки подачі заявки ви можете дізнатись за посиланням

 

Навчальний курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини в партнерстві з Національною школою суддів України та Освітнім домом прав людини в Чернігові за підтримки Програми USAID «Права людини в дії». 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: