Публікація

Перетин КПВВ: що змінюється від сьогодні

З 5 серпня 2021 року починають діяти зміни в обмежувальних протиепідемічних заходах, що були внесені 28 липня 2021 року Кабінетом Міністрів України до своєї постанови від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Отже, що потрібно знати особам – громадянам України, які планують після 5 серпня перетинати КПВВ, прибуваючи з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Особи, які в’їжджають на підконтрольну Україні територію, підлягають самоізоляції (за виключенням окремих категорій).

Такі особи мають встановити і активувати мобільний додаток електронного сервісу «Вдома» Єдиного державного веб-порталу електронних послуг. Факт активації додатку перевіряють співробітники Державної прикордонної служби України. У випадку неможливості встановлення додатку або відмови від його встановлення така особа підлягає обсервації.

Самоізоляція (обсервація) не застосовується або припиняється в разі одержання негативного результату ПЛР-тестування на COVID-19 або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який проведено після перетинання КПВВ.

 

Строк самоізоляції для осіб, які перетнули КПВВ, становить 10 днів і розпочинається через 72 години з моменту перетину КПВВ.

Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими разом проживають. Поточний контроль за перебуванням особи в місці самоізоляції з використанням мобільного додатку «Вдома» здійснюється шляхом перевірки відповідності фотографії обличчя особи еталонній фотографії, зробленій під час встановлення мобільного додатка, та геолокації мобільного телефона в момент фотографування.

Особам, які потребують самоізоляції (крім осіб, які мають лабораторно підтверджений діагноз COVID-19), дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, щодня протягом двох годин на добу за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів без клапана видиху або медичних масок без клапана видиху.

Особи, які потребують самоізоляції, але не мають можливості чи бажання встановити мобільний додаток «Вдома», підлягають обсервації. Перебування осіб в обсерваторах, крім харчування, є безоплатним. Особи, які перебувають в обсерваторах, можуть отримувати особисті речі, продукти харчування (крім алкогольних напоїв та речей, заборонених до зберігання) та зобов’язані дотримуватися правил, установлених адміністрацією місця обсервації.

Хто не проходить самоізоляцію (обсервацію):

– особи, які не досягли 18 років (раніше було – 12 років);

– громадяни України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на підконтрольній території, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором;

– громадяни України, які мають медичну довідку ф. 063/о про перше щеплення вакциною від COVID-19 (ця вакцина має бути у переліку дозволених для використання Всесвітньої організації охорони здоров’я);

– особи, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19;

– учасники зовнішнього незалежного оцінювання;

– особи, які мають намір вступити до закладів освіти, в тому числі на курси (відділення) з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти, розташованих на підконтрольній території;

– здобувачі освіти, які навчаються в закладах освіти, розташованих на підконтрольній території;

– один з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, інших законних представників чи інших осіб, уповноважених одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників, які супроводжують зазначених осіб (що навчаються або поступають до навчальних закладів).

 

  • Медичну довідку форми 063/о (вона має назву «Карта профілактичних щеплень») про отримання першого щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 можна отримати у сімейного лікаря або за запитом в центрі масової вакцинації біля лінії розмежування.
  • Свідоцтво про повну вакцинацію від COVID-19 можна отримати в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема в сімейного лікаря, або в центрі масової вакцинації біля лінії розмежування.

 

Ковід-сертифікат – це свідоцтво про повну вакцинацію в електронній формі, що наразі розробляється Міністерством цифрової трансформації. За попередньою інформацією, власник смартфону зможе після авторизації в додатку «Дія» згенерувати свій особистий сертифікат з зашифрованою у QR-коді інформацією про завершену вакцинацію. Планується, що такий сертифікат можна буде пред’являти за вимогою в Україні та використовувати для подорожей за кордон (за умови його визнання Євросоюзом).

 

Матеріал підготовлено приймальнею УГСПЛ м. Суми.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Захист прав постраждалих в ході збройного конфлікту та діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: