Публікація

Перетин адмінмежі з Кримом під час пандемії: алгоритм дій

Дію Розпорядження Кабміну № 291-р про порядок перетинання адміністративної межі з Кримом (Розпорядження від 14 березня 2020 р. № 291-р “Про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2″) продовжено до 22 червня, а значить, величезна кількість людей, як і раніше, не можуть перетнути адміністративну межу, щоб потрапити додому, до важкохворих родичів або через інші невідкладні обставини.

Текст російською ТУТhttps://bit.ly/2MSCVOI.

Ми вже не раз писали, що розпорядження 291-р створило ситуацію повної правової невизначеності для тих, хто перетинає адміністративну межу з півостровом. Вільно проїхати можуть тільки ті, хто слідує за адресою прописки, і хоча формально можливі виключення для тих, хто перетинає кордон з гуманітарних підстав, однак що входить в ці підстави, ніде не визначається, і прикордонники у своїх офіційних листах підтверджують, що самі цього не знають.

Те, що відбувається на адміністративній межі останні три місяці, – без перебільшення потік особистих трагедій. Здавалося б, нічого страшного, не змогла людина зараз поїхати куди їй треба, поїде через один – два місяці. Але обставини бувають різні. Бувають випадки, коли батьки не змогли потрапити додому до народження своєї дитини, не можуть повернутися до роботи, допомогти дружині з дитиною, і витрачають останні гроші на оренду хоч якогось житла і купівлю хоч якоїсь їжі по той чи цей бік адміністративної  межі. Сім’я при цьому втрачає єдине джерело доходу, чоловік втрачає роботу. Нам розповідають про неможливість поїхати до родича з термінальною стадією раку, щоб попрощатися. Тільки на похорон, а до живого не можна.

Нам розповідають про неможливість продовжити курс лікування, тому що лікар і необхідні ліки залишилися по той бік адміністративної межі, а з цього – ліків не купити, а час минає, і при деяких захворюваннях це може мати фатальні наслідки.

Можна продовжувати безкінечно. Суть зрозуміла. Це не для того, щоб видавити сльозу. З прийняттям розпорядження 291-р такі історії стали буденністю на межі з Кримом. І так, всі ці люди відвідували контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ), спілкувалися з прикордонниками, перебували у скупченні людей, а деякі і не по одному разу. І зараз живуть не зі своєю родиною, продовжують контактувати з незнайомими людьми. Чи знижує це ризик поширення коронавірусу? Відповідь знає Кабмін.

Що з цим робити людині, якій потрібно перетнути адмінмежу, але прикордонники її не пускають?

Є алгоритм дій, який дозволить, по – перше, максимально підвищити ймовірність проїхати адміністративну межу для «непрописаних», по – друге, якщо це не вийде, надалі визнати в суді дії прикордонної служби незаконними і отримати компенсацію заподіяної шкоди від держави (останнє – у віддаленій перспективі, враховуючи, як виплата таких компенсацій фінансується з бюджету). Дії нескладні та безкоштовні.

  1. Перед поїздкою на адміністративну межу з Кримом потрібно написати електронні листи в Державну Прикордонну Службу (ДПС), e-mail [email protected] і Херсонський прикордонний загін, e-mail [email protected]. У листах зазначити причину поїздки не за адресою реєстрації. Найчастіша причина – це проживання не за місцем прописки. До листа прикласти скан-копії документів, що підтверджують причину поїздки. Це може бути договір оренди житла, трудова книжка, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей, медичні виписки, довідка внутрішньо переміщеної особи та ін. Також у листі потрібно вказати, що адміністративна межа перетинається з гуманітарних підстав. Ніякої спеціальної форми для таких листів немає, потрібно просто викласти факти. Пам’ятайте, що поштові сервіси mail.ru і yandex.ru в Україні заблоковано. Можна роздрукувати скріншот відправленого листа і мати з собою при перетині адмінмежі, або просто вказати, що такі листи відправлялися.
  2. Перебуваючи на КПВВ і безпосередньо спілкуючись з прикордонниками, потрібно дізнатися ім’я та звання співробітника, який приймає рішення про пропуск/заборону пропуску вас через адмінмежу. Співробітник зобов’язаний мати при собі представницьку картку, закріплену на верхньому одязі, на картці вказано ім’я посадової особи і його особистий номер. Це передбачено пунктом 14 Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї https://cutt.ly/ny5xx7L. Важливий момент – краще приїжджати на КПВВ вранці або в обід, оскільки в нічний час рішення про дозвіл на перетин адмінмежі не приймаються, потрібно мати запас часу в кілька годин.
  3. Якщо громадянину забороняють в’їзд/виїзд з Криму, ДПС зобов’язана видати йому рішення про відмову у в’їзді на тимчасово окуповану територію або виїзду з неї (пункт 40 Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Потрібно вимагати це рішення від прикордонників.

Якщо виконати всі ці дії, з великою ймовірністю адмінмежу вдасться пройти. Важливий момент – ці дії не гарантують перетин адмінмежі, ДПС приймає рішення самостійно. Якщо перетнути адмінмежу не дозволять, у такої людини є всі підстави для звернення до суду за захистом своїх порушених прав.

Громадська приймальня УГСПЛ пропонує особам, чиї права були порушені розпорядженням КМУ 291-р і які можуть письмово підтвердити порушення своїх прав (а саме – письмовою відмовою ДПС в перетині адмінмежі), безкоштовне представництво їх інтересів в суді.

Контакти для звернення:

Гаряча лінія (в робочі дні з 10.00 до 18.00): +380501402565

Viber (тільки текстові повідомлення): +380997936418

ФБ: https://www.facebook.com/pravdop.donbas.krym/

Гаряча лінія юриста приймальні в Херсоні (в робочі дні з 10.00 до 18.00) і viber: +380668831149

 

Захист прав людей, які постраждали від окупації Криму здійснюється завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: