Публікація

Пересуватися вільніше

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проект закону про внесення змін до Закону “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, внесений народним депутатом Л. Черновецьким.

Поданий проект носить уточнюючий характер. Відповідно до запропонованих змін, при реєстрації особи за місцем переважного перебування законодавчо урівнює місце переважного перебування особи з місцем її проживання.

Таким чином, зазначив автор, особи, які не мають постійного місця перебування, будуть зареєстровані, тобто будуть обліковані державою, і це місце буде занесено до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів. За цих обставин найбільш соціально незахищений прошарок нашого суспільства матиме змогу стати його частиною з узаконенням його прав та обов’язків.

Голова Комітету Г. Удовенко зазначив, що прийнятий в 2003 року Верховною Радою України Закон “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” закріпив конституційне положення щодо гарантованості громадянам свободи пересування, вільного вибору місця проживання в Україні.

Так, відповідно до чинного законодавства, місцем перебування особи є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої вона проживає менше шести місяців на рік. Доповнення цієї норми положенням, що особа може не тільки проживати, а і переважно перебувати в цьому місці, є цілком слушним.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховної Раді України прийняти проект Закону за основу з подальшим його доопрацюванням на друге читання.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: