Публікація

Переслідування організації Товариство Російсько-Чеченської Дружби триває

У Російській Федерації тривають погрози й переслідування на адресу правозахисних НПО, що займаються чеченською проблематикою. 3 червня 2005 року Міністерство Юстиції РФ виписало ордер на припинення діяльності Нижегородського товариства захисту прав людини (НОПЧ), що разом із Товариством Російсько-Чеченської Дружби (ОРЧД) видає газету “Правозащита”.

В 2005 році в Нижньому Новгороді була порушена кримінальна справа проти газети «Правозащита» за фактом ряду публікацій на сторінках газети. Одночасно із цим податкова інспекція провела позапланові перевірки НПО. Все це, разом зі спробами Міністерства Юстиції закрити ОРЧД, супроводжувалося негативною кампанією в місцевих ЗМІ, спрямованої на дискредитацію діяльності організації.

Крім цього:
• У березні 2005 року, редактор газети “Правозащита” Оксана Челишева одержала поштою численні листівки із прямими погрозами, наклепом й образами у свою адресу у зв’язку з її діяльністю в ОРЧД.
• У ніч з 4 на 5 квітня 2005 року невідомі пограбували й намагалися підпалити газетний кіоск, що належить кореспондентові ОРЧД Петиматі Токаєвої у м. Аргун (Чеченська Республіка).
• з 22 квітня 2005р. Нижегородська телефонна кампанія «Волгателеком» з надуманних причин відмовляється встановити телефонну лінію в новому офісі інформаційного центра Товариство Російсько-Чеченської Дружби (ОРЧД), орендованого їм разом з Нижегородським товариством захисту прав людини (НОПЧ)
• 3 червня 2005 року бухгалтер ОРЧД Наталія Чернелевська була викликана в головне відділення податкової інспекції Нижегородської області. Керівник податкової
інспекції, посилаючись на справу Ходорковського, загрожував жінці в’язницею, волав до її материнських почуттів (у Наталі маленька дитина). Пізніше, чиновник намагався переконати жінку звільнитися з організації й перейти на більш високооплачувану роботу в його офіс.

З 2000 року на Північному Кавказі почастішали випадки “зникнень”, убивств і катувань членів й активістів ОРЧД. Одним з останніх випадків було вбивство в січні 2004 року співробітника організації Аслана Давлектукаєва.

11 січня 2005 року проти ОРЧД була порушена кримінальна справа. 20 січня 2005р. група співробітників ФСБ увірвалася в офіс організації, вилучила документи, комп’ютер й “запросила” голову НПО Станіслава Дмитриєвського в міське відділення ФСБ на допит. Хоча офіційно обвинувачень проти організації висунуто не було, Дмитриєвський з метою запобігання можливих ускладнень, вирішив з’явитися на допит. З цього часу працівників НОПЧ й ОРЧД неодноразово викликали на допити як свідків у міське відділення ФСБ. Це було дуже загрозливо для деяких кореспондентів Товариства й послужило причиною їхнього звільнення з організації за власним бажанням.

Особлива увага ФСБ залучили дві публікації в газеті «Правозащита»: звернення президента Аслана Масхадова до Європарламенту із закликом сприяти мирному врегулюванню конфлікту, опубліковане у квітні-травні 2004 року й звернення лондонського спецпредставника президента Чечні Ахмеда Закаєва до російського народу із закликом не голосувати за Путіна на президентських виборах.

Спочатку, кримінальна справа була порушена за статтею 280 КК РФ (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу Російської Федерації). Однак лінгвістична експертиза, проведена фахівцями Міністерства Юстиції, установила, що в даних публікаціях не містяться заклики до здійснення екстремістської діяльності, але, на думку експертів, у них містяться висловлення, що підпадають під кваліфікацію ст. 282 (розпалення етнічної, расової й релігійної ненависті). У зв’язку із цим справа була передана з УФСБ по Нижегородській області в місцеву прокуратуру. Разом з тим прокуратура не дозволила Дмитриєвському ознайомитися з лінгвістичною експертизою, пославшись на те, що відповідно до Карного Кодексу РФ «поки йому не висунули обвинувачень, немає правових підстав для його ознайомлення з показаннями іншого «свідка» у справі”.

8 квітня 2005 р. Головне управління Федеральної реєстраційної служби Мін’юсту РФ по Нижегородській області звернулося в Нижегородський обласний суд з позовом про ліквідацію Суспільства Російсько-Чеченської Дружби. 25 квітня 2005р. відбулося перше судове засідання. B ході перевірки діяльності організації фахівці управління Федеральної реєстраційної служби Мін’юсту РФ вимогали в числі інших документів, надання яких не передбачене Федеральним законом «Про суспільні об’єднання». У наданні контролюючому органу цих матеріалів було мотивовано відмовлено. Разом з тим документи, що стосуються фінансової діяльності організації, на момент початку судового засідання були витребувані для перевірки податковою інспекцією, і, таким чином, не могли бути надані керуванню з поважної причини. В.о. заступника керівника управління Е.В. Істоміна розцінила це, як грубе порушення законодавства й звернулася з позовом про ліквідацію організації у відповідності зі ст. 63 Цивільного кодексу РФ і ст. 25 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб й індивідуальних підприємців».

Поряд із цим періодично заморожувалися банківські рахунки ОРЧД, а рекомендовані листи адресовані офіційним органам постійно «губилися» у ході доставки.

Відмова нижегородської телефонної кампанії встановити зв’язок у новому офісі через «несприятливі кліматичні умови» серйозно перешкоджає діяльності ОРЧД.

І нарешті, 3 червня 2005р. організація-партнер ОРЧД – Нижегородське суспільство захисту прав людини довідалося про офіційне рішення влади про призупинення своєї діяльності. Міністерство Юстиції мотивує своє рішення невиконанням організацією зобов’язань про надання необхідної документації в потрібний термін. НОПЧ наполягає, що воно дотримувалося всіх зобов’язань і нагадує про рішення суду від 19 квітня 2005 року, що ухвалило, що НПО не порушувало у своїй діяльності адміністративного кодексу й відповідає всім вимогам відділу реєстрації Міністерства Юстиції.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: