Публікація

Переслідування Лабазова незаконне

Вчора в м. Прилуки (Чернігівська область) відбулося заключне засідання суду по справі В. Лабазова . Суддя Прилуцького міськрайонного суду Кантур Анатолій Михайлович, виніс виправдальний вирок підсудному, відкинувши звинувачення, пред’явлені прокуратурою. Хоча на протязі процесу в судовому засіданні сторона звинувачення змінила свої вимоги, перекваліфікувавши дії В. Лабазові з хуліганства на самоуправство, вимагаючи застосування до нього штрафних санкцій в розмірі 9 неоподаткованих мінімумів.

Нагадаємо, що керівнику Прилуцького районного штабу „Нашої України” В. Лабазову було інкриміновано хуліганські дії, коли він намагався припинити порушення представниками Прилуцького районного виборчого штабу В. Януковича статті 64 ЗУ „Про вибори Президента України”.

Проти В. Лабазова та інших учасників інциденту М. Кірєєва та В. Манька правоохоронні органи порушили кримінальну справу. Шостого серпня Прилуцький міськрайонний суд під головуванням судді Петрушенко дав санкцію на арешт В. Лабазова та утримання його в СІЗО.

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини втрутився в ситуацію і надав необхідну адвокатську допомогу по цій справі. В публічній заяві, яка була зроблена комітетом з приводу справи Лабазові, дії правоохоронних органів кваліфікувалися як такі, що порушують статті 6 Європейської конвенції, констатувавши факт появи в Україні „в’язнів сумління” . 11 серпня 2004 року судова колегія Апеляційного суду Чернігівської області під головуванням судді Демченко О.В. визнала рішення Прилуцького міськрайонного суду незаконним та відмінила його.

11 серпня 2004 року і 19 січня 2005 український суд продемонстрував об’єктивний підхід до вирішення справи. „Справа Лабазова” та прийняті по ній означені судові рішення є прецедентними для суспільства. Будь яка влада повинна розуміти, що використання методів залякування в демократичному суспільстві є неприпустимим, безперспективним і дістане належну правову оцінку в суді.

Тепер Лабазов має право оскаржити незаконність його кримінального переслідування та вимагати відшкодування моральної та матеріальної шкоди, заподіяної правоохоронними органами.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: