Публікація

Переселенцю повернули «заморожені» пенсійні виплати

У Дніпрі внутрішньо переміщені особи з Донецька за допомогою правозахисників виграли суд проти Пенсійного Фонду. Супровід справи здійснювала юристка Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Дніпрі Марина Кіптіла.

Колишній шахтар Олександр Новосельцев з дружиною були змушені покинути Донецьк восени 2016, коли після висловлювань на підтримку України 58-річного чоловіка заарештували прямо на робочому місці. Олександра звинуватили у тому, що він «ворожий коректувальник», водили на допити та погрожували розстрілом. Лише завдяки дружині, яка звернулась до міжнародних правозахисних організацій, чоловіка відпустили у важкому фізичному стані.

Подружжя пенсіонерів спершу переїхали до Покровська на Донеччині, а у 2018 році – до Дніпра. Олександр Новосельцев одразу подав заяву до Чечелівського відділу Пенсійного фонду з проханням перевести виплату пенсії за місцем проживання, однак установа «через відсутність марок» майже два місяці зволікала з відправленням запиту на отримання пенсійної справи. Так виник борг у 37 тисяч гривень, який накопичувався з 1 березня по 30 червня 2018. Пенсійний фонд відмовлявся його сплачувати, аргументуючи, що така процедура досі неврегульована спеціальними підзаконним актами Кабінету Міністрів України.

Тоді шахтар з Донецька звернувся до Громадської приймальні УГСПЛ у Дніпрі. Юристи склали позов до суду, стверджуючи, що затримка пенсії є незаконною.

«Право Олександра на пенсію закріплено Конституцією України та Законом України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». У той же час нормативно-правові акти Кабміну є підзаконними, а тому не можуть обмежувати права громадян», – коментує юристка Громадської приймальні УГСПЛ Марина Кіптіла.

До того ж, на боці пенсіонера і Європейська соціальна хартія, яку Україна ратифікувала ще у 2006 році. Право на пенсію є складовою частиною права на соціальний захист і гарантується міжнародними зобов’язаннями країни.

Суд визнав дії Пенсійного Фонду протиправними та зобов’язав виплатити шахтарю усю заборговану пенсію, додавши, що було порушене право Олександра на мирне володіння своїм майном.

«На жаль, це дуже розповсюджена практика, коли Пенсійний фонд «заморожує» пенсії переселенцям. Їм доводиться у судах доводити незаконність таких дій, однак навіть після перемоги держава не поспішає виконувати рішення і через це доводиться відкривати кримінальні справи. Але ми налаштовані рішуче і будемо йти до кінця!», – додала юристка.

Довідково: За інформацією Міністерства соціальної політики України, станом на початок березня 2019 року в Україні взято на облік 1 363 891 переселенець з тимчасово непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей та окупованої АР Крим. Міністр Андрій Рева також повідомляє, що пенсії отримують майже 570 тис. людей, які мають довідку внутрішньо переміщеної особи.

Ольга Волинська

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: