Публікація

Переселенці мають отримати виплати заборгованості по пенсіям. УГСПЛ розробила чат-бот, який готує документи до суду

30 липня Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала чат-бот «Пенсии для переселенцев из Донбасса и Крыма», яким можуть скористатися внутрішньо переміщені особи та мешканці тимчасово окупованих територій та сформувати заяви до суду для стягнення заборгованості по пенсіям. До презентації долучилися і партнери з ГО «Донбас SOS».

Нині, за постановою КМУ №788 від 21 серпня 2019 року, українці похилого віку, які мешкали чи мешкають на тимчасово окупованій території можуть отримувати пенсію на підставі довідки переселенця. Але на законодавчому рівні вдосталь причин для скасування такої довідки. Серед них,  навіть, проста зміна місця проживання. Тож приймальні УГСПЛ та інші правозахисні організації один за одним приймають і опрацьовують звернення від пенсіонерів-ВПО, а юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов оскаржує дискримінаційну постанову у суді (правовий аналіз постанови тут).

Суди залишаються єдиним способом захисту прав переселенців, та і вони спрацьовують не завжди.

«Чи є сенс звертатися до суду, якщо рішення суду ймовірно не буде виконане? Мені відомо, що деякі організації звітують про 40% виконаних рішень у таких справах за допомогою виконавчої служби упродовж року. І, вважаю, що навіть це варте того, щоб спробувати та звернутися до суду», – зазначила юристка ГО «Донбас SOS» Олена Глушко.

Олена Глушко, юристка ГО «Донбас SOS»

Та чимало пенсіонерів-переселенців не мають можливості користуватися послугами юриста задля звернення до суду. Тож УГСПЛ розробила чат-бот «Пенсии для переселенцев из Донбасса и Крыма» з метою забезпечення цих осіб доступом до правової допомоги. Скористатися ним можуть переселенці та громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим. Розрахований такий онлайн помічник виключно на тих, хто має заборгованість за пенсійними виплатами.

«Скористатися ботом можуть пенсіонери, які зареєстровані як ВПО на підконтрольній території. На жаль, чинне законодавство України і судова практика не дозволяють виплачувати пенсій тим людям, які проживають на непідконтрольній території, але не зареєстровані як ВПО», – уточнив автор проєкту, адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов.

Євген Чекарьов, адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ

Бот функціонує за однаковим алгоритмом:

– у Телеграмі, (@Pensionuabot, назва бота «Pensionuabot»);

– у ФБ-месенжері (Facebook Messenger), посилання: https://www.messenger.com/t/108267534228372;

– у facebook, посилання: https://www.facebook.com/Pensionuabot.

Аби сформувати заяву до суду пенсіонеру-переселенцю або ж його помічнику (внуку, сусіду, знайомому) необхідно розпочати діалог з чат-ботом, ще раз підтвердити, що пенсіонер має довідку переселенця та надати згоду на обробку персональних даних. Без цієї згоди чат-бот не зможе допомогти у формуванні документу. Далі варто українською мовою надавати відповіді на запитання, які з’являтимуться в діалозі, щоб врешті отримати посилання та завантажити готову заяву. Дотримуючись порад у повідомленні, заяву потрібно буде доправити у потрібний переселенцю суд. Таким чином, за допомогою до юристів на цьому етапі звертатися не потрібно.

Під час презентації Євген Чекарьов продемонстрував можливості бота та алгоритм взаємодії з ним. Переглянути відеозапис можна нижче.

Додаткову інформацію чи консультацію можна отримати у громадських приймальнях УГСПЛ. Їх контакти є ТУТ.

 

Розробка та презентація чат-бота стала можливою в рамках Програми @USAID «Права людини в дії». 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: