Публікація

Переселенка за консультаційної підтримки УГСПЛ отримала державну грошову допомогу на проживання за березень та квітень

На початку квітня 2022 року до приймальні УГСПЛ м.Торецьк звернулася мешканка Краматорська пані Василина. Наразі , у зв’язку з воєнною агресією рф жінка була вимушена тимчасово переїхати до міста Дніпро. Пані Василину цікавило питання щодо отримання грошової допомоги на проживання ВПО. Нижче детальна юридична консультація від правозахисників приймальні.

Ілюстративне фото. Приймальня УГСПЛ м.Торецьк, прийом громадянок, березень 2022

 

  1. Для того, щоб отримати грошову допомогу на проживання ВПО особа повинна відповідно бути зареєстрована як ВПО, тобто набути певного статусу. Це питання регулюється законом України про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб та Постановою КМ України №509 від 1.10.2014 Про облік внутрішньо переміщених осіб.

Згідно цих нормативно-правових актів внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік ВПО.

На отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64  “Про введення воєнного стану в Україні” воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 року № 204  “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”. Зокрема це Донецька область.

Для отримання довідки ВПО може звернутися із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних  державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання.

2. Наступним етапом після утримання довідки є безпосередньо звернення за отриманням допомоги. Порядок вказаного звернення врегульований Постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”. Згідно документу право на отримання допомоги на проживання мають внутрішньо переміщені особи.

Допомога надається особам, які перемістилися з ТОТ Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми “єПідтримка”, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 року № 204.

Заява про надання допомоги на проживання ВПО може бути подана до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Тож, після всіх роз’яснень, правозахисники прийняли рішення надати пані Василини юридичний супровід у вигляді підготовки всіх звернень та необхідного пакету документів для отримання зазначеної допомоги.

Ілюстративне фото

Наразі нам стало відомо, що пані Василіні вже було виплачено допомогу на проживання за 2 місяці (березень, квітень ). Варто зауважити, що у разі звернення особою за допомогою до кінця квітня вказаного року, зазначена допомога виплачується і за попередній місяць.

 

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».
У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: