Публікація

Переселенець з окупованої території Донбасу довів своє право на спадщину

Справою вимушеного переселенця з Донеччини опікувався юрист Хмельницької примальні УГСПЛ.

До приймальні Української Гельсінської спілки у Хмельницькому звернувся чоловік, який раніше мешкав у Донецькій області. У зв’язку з проведенням АТО, він був змушений покинути місце проживання. Проте деякі з його родичів виїхати так і не змогли, в тому числі його рідна тітка, спадкоємцем якої він був на підставі заповіту, складеного задовго до початку бойових дій. У зв’язку з наявністю хронічних хвороб та похилого віку, жінка померла. Факт було зафіксовано за документами самопроголошеної Донецької народної республіки. Втім клієнт приймальні так і не зміг реалізувати свої спадкові права, оскільки такі документи не мають юридичної сили на території України.

Проаналізувавши надані документи, юрист приймальні Роман Рачок склав від імені переселенця заяву про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території Українив, відповіно до порядку ст. 257 ЦПК України. В обґрунтування заявлених вимог, окрім норм ЦПК України, були покладені норми Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», Постанови Верховної Ради України від 17 березня 2015 року № 254-VIII «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085 з наступними змінами та доповненнями, яким затверджено перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду заявлені вимоги були задоволені в повному обсязі. Заявник отримав змогу зареєструвати смерть близької людини відповідно до вимог діючого законодавства України та можливість реалізувати в майбутньому свої спадкові майнові права.

Проект здійснюється за підтримки Данської ради у справах біженців та Департаменту Європейської Комісії з гуманітарної допомоги і захисту цивільного населення.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: