Публікація

Перехідне правосуддя для студентів. Що вивчали упродовж 4-місячного практикуму в УГСПЛ?

13 майбутніх юристів міжнародників упродовж минулого учбового семестру відвідували лекції та практичні заняття, які цілком були побудовані на  кейсах  пов’язаних  з реальною діяльністю УГСПЛ або зі зверненнями громадян до приймалень. Особливістю  цьогорічного курсу була спрямованість на питання захисту прав людини в умовах збройного конфлікту та «правосуддя перехідного періоду».

В 2019-2020  навчальному році навчальна дисципліна  «Практикум з правозахисної діяльності (Юридична клініка з прав людини)» викладалася окремим модулем в  вересні-грудні на базі УГСПЛ з залученням провідних експертів спілки – Максима Тимочко, Валентини Потапової, Кирила Сидорчука, Анастасії Мартиновської,  Олексія Біди, Олени Сапожнікової, Богдана Мойси, Сергія Мовчана. Кожного вівторка протягом семестру студенти знайомилися  із практичною роботою правозахисників у різних напрямках. Вхід на лекції був відкритим для усіх бажаючих, але лише студенти-магістри,  майбутні юристи з міжнародного права отримували практичні завдання у вигляді «кейсів» для самостійного опрацювання.

Упродовж практикуму студенти на лекціях дізнавалися про основні цілі та завдання правосуддя перехідного періоду, а також про  подолання безкарності під час збройного конфлікту в Україні, вивчали особливості використання міжнародного права в контексті збройних конфліктів та його використання РФ в пропаганді.

Але, основне навчання відбувалось під час самостійно опрацювання завдань, наданих експертами. Головним завданням для експертів курсу стало надати майбутнім юристам розуміння, того що, «правосуддя перехідного періоду» – це не тільки питання відшкодування та відновлення систематичних або масових порушень прав людини у судовому порядку, а і те, що багато проблем, що випливають з минулих порушень, часто дуже складні, щоб їх можна було вирішити тільки за допомогою суду.

Саме перша лекція та практична робота були присвячені глибокому «зануренню» в тему   «Основні цілі та завдання правосуддя перехідного періоду. Студентам поставили провокативні та контроверсійні питання щодо необхідності впровадження основ державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту. Крім того, магістри зробили порівняльний аналіз цілей та принципів перехідного правосуддя та законопроекту «Про засади державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту», до розробки якого були залучені експерти УГСПЛ.

Експерт та адвокат Українського Гельсінської  спілки з прав людини Максим Тимочко на прикладі «кейса» українських моряків висвітлив питання співвідношення кримінальної відповідальності та  принципу юрисдикційного імунітету. Та самостійне завдання «Чи може Подільський суд засудити Путіна, Шойгу та Герасимова?», лише на перший погляд виглядало кумедно, відповіді та аналізи магістрів продемонстрували як складність цього питання, так і дуже високий рівень підготовки студентів.

Тема збереження суспільної пам’яті про жертв і поглиблення морального усвідомлення минулих порушень, з метою запобігання їх повторенню, була розкрита керівницею освітнього напрямку Валентиною Потаповою та координатором Центру документування УГСПЛ Олексієм Бідою. Валентина Потапова запропонувала практичні кейсі з двох питань:

  1. Як правосуддя перехідного періоду може сприяти досягненню цілей побудови миру шляхом проведення реформи систем освіти та сприяння залучення дітей та молоді до цих систем?
  2. Як освіта може слугувати популяризації цілей правосуддя перехідного періоду, розширюючи програму суспільної діяльності та допомагаючи змінити культуру безкарності на повагу до прав людини та демократичного правопорядку?

Олексій Біда розповів не лише про діяльність Центру Документування, а і «занурив» майбутніх юристів-міжнародників в тему трансгенераційної історії та її впливу на причини збройного конфлікту.

«Ми  пережили за свою історію не одне масове знищення, а тому наша історія наповнена видуманими міфами та неіснуючими подіями, що не завжди відповідають дійсності», – зазначав під час практикуму Олексій Біда.

Студенти під час виконання практичного завдання мали б усвідомити: якщо причини цієї колективної травми для людей й далі залишаться незрозумілими, а захисних суспільних механізмів від її повторення так і не буде створено, колективна свідомість й далі буде триматися за уявлення, аж поки не знайде для себе якогось іншого способу виживання і це призведе до «біганини по колу».

Одним з найцікавіших занять стала практична робота в формі рольової гри «В’їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та  Луганській областях: досвід роботи приймальні УГСПЛ щодо вирішення проблемних питань» з юристом Сергієм Мовчаном. Опинившись на місці людей, які вимушені кожного разу перетинати КПВВ, учасники практикуму розглянули недоліки національного законодавства та невідповідність міжнародним принципам та стандартам.

Відновлення миру, демократії та примирення неможливо без розуміння впливу пропаганди та мови ворожнечі. Про ці поняття та способи протидії їм учасники практикуму говорили з експерткою УГСПЛ Оленою Сапожніковою.

На жаль, збройний конфлікт, який триває вже 6 років, зробив дуже актуальною тему, яку висвітлив Богдан Мойса, а саме: «Забезпечення прав громадян України крізь призму Європейської соціальної хартії. Права людей з інвалідністю: юридичні, психологічні та соціальні проблеми державної підтримки».

По завершенню курсу студенти складали залік, під час якого продемонстрували системне розуміння цілей та завдань «правосуддя перехідного періоду» та можливість власного впливу для запобігання конфліктів у майбутньому.

«Співпраця УГСПЛ та КІМО – це приклад дієвої академічної мобільності, яка є одним із пріоритетних напрямків діяльності Інституту та передбачає можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність за межами  вищого навчального закладу. Така діяльність сприяє довгостроковому запобіганню порушенням прав людини і насильницьких конфліктів, досягненню рівності та сталого розвитку, а також більш широкої участі громадськості в процесах прийняття рішень в рамках демократичної системи. Подібна співпраця була б неможливою без особистого вкладу викладачки Київського інституту міжнародного права Ольги Поєдинок – людині яка просуває освіту прав людини в академічному середовищі», – наголосила на значущості практикуму Валентина Потапова.

Довідково: З 2016-2017 року магістрам Інституту Міжнародних відносин Київського Національного університету ім. Шевченко на базі УГСПЛ окремим модулем викладається навчальна дисципліна  «Практикум з правозахисної діяльності (Юридична клініка з прав людини)». Київський інститут міжнародних відносин став першим університетом який до варіативної частини навчального плану включив для студентів IІ курсу магістратури (спеціалізація Міжнародний захист прав людини) цей курс. Спільна діяльність через комплексного поєднання ресурсів громадської спілки та академічної спільноти дозволила напрацювати цілісний підхід до викладання і практичного придбання знань та вмінь. А  також створити нову модель формування в академічному середовищі вишів умов для імплементації принципів «правосуддя перехідного періоду» через зміну методів та форм навчання.

Популяризацію знань про перехідне правосуддя, Міжнародне гуманітарне право та інших матеріалів, що пов’язані зі збройним конфліктом в Україні та окупацією Криму УГСПЛ здійснює за підтримки Програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: