Публікація

Пенсійний Фонд знову програв юристам УГСПЛ

Пенсійний Фонд Жовтневого району міста Маріуполя безпідставно наклав арешт на майно підприємця. З початком війни розгляд справи призупинили. Щоб поновити свої права чоловік звернувся до юристів приймальні УГСПЛ.

Пан Микола Васильович (ім’я змінено) ще у 2014 році був вимушений припинити підприємницьку діяльність. Під час закриття було проведено перевірку, внаслідок якої співробітники Пенсійного Фонду знайшли неточності та оштрафували підприємця на загальну суму 133 тисячі 21 гривню 85 коп. Свої дії співробітники установи обґрунтовували, посилаючись на п.п. 2,4,5,6 частини 9 статті 106 Закону України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”. Прикметно, що зазначені пункти вже не діяли на момент винесення рішення по розгляду справи пана Миколи.

У тому ж 2014 році Микола Васильович звернувся до адміністративного суду, оскільки був не згоден з винесеним рішенням співробітниками Пенсійного Фонду за підсумками перевірки його підприємницької діяльності. З початком воєнних дій на сході країни розгляд справи було призупинено, однак Пенсійний Фонд вже встиг накласти арешт на власність підприємства. Впродовж трьох років справа висіла у повітрі. Щоб змінити ситуацію, пан Микола звернувся за консультацією до юристів Маріупольської приймальні УГСПЛ.

 

Тетяна Самодерженкова, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Маріуполі
Тетяна Самодерженкова, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Маріуполі

Після розгляду юристами приймальні УГСПЛ справи, було підготовлено заяву про поновлення судового розгляду. Однак перш ніж поновити розгляд справи, суд попросив Миколу Васильовича надати докази щодо проплати судового збору в оригіналі. Тут підприємець зіштовхнувся з новою перепоною, оскільки оригіналів квитанцій у нього не було. Юристи приймальні підготували нову заяву, де надали посилання на рішення суду до початку військових дій про прийняття позову до судового виробництва. Це в свою чергу було доказом того, що судовий збір було у 2014 році оплачено та свідчило про неможливість надання квитанції в оригіналі, оскільки її було докладено до матеріалів справи, що загубились. Судову справу поновили. Юристи приймальні УГСПЛ підготували ще один адміністративний позов про визнання рішення Пенсійного Фонду Жовтневого району міста Маріуполя незаконним. У процесі розгляду справи судом Пенсійний Фонд відкликав свої претензії до позивача та зняв арешт з його власності.

“Підприємець вів господарську діяльність, торгуючи на ринку дрібним господарським приладдям. Іноді використовував працю найманого робітника, який був офіційно працевлаштований та з заробітної плати якого сплачував усі податки. Фінансові санкції, які намагався застосувати Пенсійний фонд до підприємця, були розраховані не за втрати бюджету у зв’язку з ненадходженням коштів від податків, а не за своєчасність та недостовірність звітності. Що взагалі не може бути застосовано у таких великих розмірах”, — коментує юрист приймальні УГСПЛ Тетяна Самодерженкова.

Ця успішна історія — ще один чудовий приклад та доказ того, що за свої права завжди варто боротися. Мовчання про несправедливість породжує нову несправедливість. Активні дії завжди можуть змінити ситуацію на краще.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: