Публікація

Пенсія у спадок: як домогтися виплат від держави, – пояснює юрист Артем Безрук

Переселенці з Донецька пані Ользі Пенсійний фонд України відмовив у виплаті повної суми пенсії, отриманої у спадок від чоловіка. «У поясненні, яке отримала жінка, зазначив, незважаючи на наявність свідоцтва про право на спадщину, у якому вказана більша сума, виплатити її не може, адже встановлено негласний ліміт – здійснювати виплати лише за три роки з дати смерті спадкодавця», – розповідає Артем Безрук, координатор приймальні УГСПЛ в місті Покровськ. Він допоміг жінці зібрати документи та звернутися до суду.

Артем Безрук пояснює: з запитами про отримання недоотриманої пенсії за життя пенсіонера в порядку спадкування до приймальні громадяни звертаються часто, і аби мати позитивний результат, варто звертати увагу на деталі.

По-перше, право на одержання сум пенсії, які належали спадкодавцеві, встановлено у статті 1227 Цивільного кодексу України. Зокрема, суми пенсії, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а в разі їх відсутності входять до складу спадщини.

По-друге, законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» більш детально визначено, що сума пенсії, яка належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті виключно членам його сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, зокрема непрацездатним членам сім’ї.

Аби отримати пенсії, треба звернутися з відповідною заявою до Пенсійного Фонду.

Проте, як показує практика, він зазвичай відмовляє в отримані повної суми недоотриманої пенсії після померлого. Зазвичай говорить, що може виплатити лише за три роки з дати смерті спадкодавця. Таке обмеження – порушення прав громадянина, вважає Безрук. «Є випадки, коли людина проживала на окупованих територіях і не отримувала з різних причин пенсію понад цей термін. Після смерті спадкоємці, які також мешкають в окремих районах Донецької або Луганської областей, інколи не мають змоги своєчасно звернутись до Пенсійного Фонду, відтак отримують лише одну або декілька недоотриманих пенсій, а залишок – ні», – говорить він.

У такому разі юристи УГСПЛ йдуть до суду. «Там ми маємо представити кілька важливих документів: право на спадщину, квитанцію про отримання частки грошей. А також відповідь Пенсійного Фонду з роз’ясненнями, – продовжує Безрук. – І у всіх наших випадах суди ставали на сторону позивача та своїми рішеннями зобов’язували стягнути з Пенсійного Фонду всю суму недоотриманої пенсії».

На думку юриста, Пенсійний Фонд зазвичай навмисно відмовляє громадянам – його ціль зекономити бюджетні кошти. Після відмов і часткових виплат лише деякі громадяни прагнуть продовжити боротьбу. Причина – процес вимагає часу та коштів. Зокрема потрібно сплачувати послуги приватних юристів, судовий збір, а також шукати гроші на дорогу до найближчого суду. Загалом близько п’яти тисяч гривень.

«Ми допомагаємо тим, хто до нас звертається безкоштовно, і як вже казав, виграємо. Суд визнає рішення Пенсійного фонду протиправним, скасовує його, зобов’язавши розглянути заяву позивача знову, – говорить Безрук. – Але на наші позитивні рішення у судах першої інстанції Пенсійний Фонд подає апеляції. Але робить це особливо, ніколи не сплачуючи судовий збір. Через це справи затягується ще на 1-2 місяці. Через це людина майже півроку чекає на рішення суду». Але зрештою громадяни отримують не тільки рішення на користь позивачів, а й виплати.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: