Публікація

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації розглянув проблеми використання радіочастотного ресурсу

17 березня 2004 року відбулось засідання парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації за участю членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та керівництва Державного комітету зв’язку та інформатизації України.

На засіданні відбулась дискусія з приводу ефективного використанні радіочастотного ресурсу, в ході якої з’ясувалось, що за останній рік принципових змін у цій сфері не відбулось. Члени Комітету навели численні факти, що засвідчили непрозорість у діяльності Держкозв’язку, вибірковий підхід до видання ліцензій на мовлення.

Зокрема, на засіданні обговорювалось питання про закриття радіо “Континент”, яке ретранслювало у Києві програми Української служби Бі-Бі-Сі, Німецької хвилі, Голосу Америки та вечірні інформаційні програми Громадського радіо. На питання народних депутатів про причини позбавлення “Континенту” права на користування радіочастотою начальник Центру “Укрчастотнагляд” Володимир Олійник відповів, що таке рішення було прийнято на основі листа Голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Бориса Холода від 2 березня 2004 р. Присутні на засіданні члени Нацради заявили, що Національна рада не приймала жодного рішення стосовно припинення мовлення радіостанції “Континент” на своїх засіданнях. За словами першого заступника Нацради Віктора Понеділка, з 2003 року Національна рада прийняла лише одне рішення щодо радіо “Континент”, яке стосувалось включення радіостанції до єдиного державного реєстру телерадіоорганізацій

У зв’язку з цим Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації звернувся до Генерального прокурора України Геннадія Васильєва стосовно правомірності дій Голови Національної ради Бориса Холода щодо припинення мовлення радіостанції “Континент”.

Члени Комітету також обговорили законопроект про зміни до Закону “Про радіочастотний ресурс України”. Його автори – народні депутати Микола Томенко, Юрій Артеменко, Юрій Луценко засвідчили, що законодавчий акт має надати прозорості та відкритості процесу ліцензування та врегулювати сферу використання радіочастотного ресурсу. Тому Комітет вирішив рекомендувати парламенту прийняти цей Закон у першому читанні.

На засіданні Комітету також було розглянуто проект змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту моралі та утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві. Комітет рекомендував авторам доопрацювати законопроект, оскільки існують правові колізії, за яких вносяться зміни навіть до неіснуючих законів.

Комітет підтримав проект постанови про заслуховування звітів віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань, голови Державного комітету зв’язку та інформації, голови парламентського Комітету з питань свободи та інформації  щодо проведення перевірок органами виконавчої влади засобів масової інформації, що призвели до перешкоджання їхньої діяльності.

Крім того, вирішено подати на розгляд у другому читанні проект Концепції національної інформаційної політики. При цьому Комітет більшістю голосів висловів Верховній Раді пропозицію відхилити цей документ, тому що він не вдосконалює  чинну законодавчу базу в інформаційній сфері.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: