Публікація

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформації розглянув низку законопроектів

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув проекту закону про зміни до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо надання ефірного часу для офіційних виступів і заяв), а також зміни щодо низки інших законів щодо свободи вираження.

Члени Комітету погодилися з тим, що такі зміни мають право на існування, однак внести їх слід до ст. 18 Закону України “Про статус народного депутата України”, яка й регламентує такі виступи на радіо і телебаченні.

Серйозна дискусія розгорнулася на засіданні Комітету навколо проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту моралі та утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві.

Голова Комітету М.Томенко запропонував рекомендувати парламенту ухвалити у першому читанні з тим, щоб при підготовці до другого читання врахувати зауваження і пропозиції Комітету та суб’єктів законодавчої ініціативи. Однак учасниками засідання був висловлений сумнів, що це може й не відбутися, як сталося з ухваленням Закону України „Про захист суспільної моралі”, коли такі ж сподівання не справдилися. Документ, на думку народних депутатів, має суттєві вади і прорахунки, які виявилися у процесі застосування і на що вже вказали не лише вітчизняні практики, а й зарубіжні експерти. Тому Комітет вирішив перенести розгляд цього питання на наступне засідання, врахувавши думки всіх членів Комітету і додатково вивчивши пропозиції, висловлені під час обговорення 7 квітня.

Члени Комітету розглянули і підтримали зміни до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”. Народні депутати запропонували також внести до Закону “Про інформацію” положення про розміщення на веб-сторінках в мережі Інтернет інформації державних органів та органів місцевого і регіонального самоврядування.

На засіданні Комітету йшлося про інформацію президента Національної телекомпанії України щодо виконання постанови парламенту “Про порядок висвітлення роботи п’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання”, яку Верховна Рада планує заслухати 9 квітня.

Члени Комітету підтримали для розгляду у першому читанні проект змін до статті 15 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”. Законопроектом пропонується відмова в реєстрації державних періодичних видань, які схожі за назвою з тими, що вже зареєстровані і виходять у світ.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: