Публікація

Парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів робочу нараду щодо проблеми застосування катувань працівниками правоохоронних органів

Минулої п’ятниці Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів робочу нараду щодо проблеми застосування катувань та жорстокого поводження працівниками правоохоронних органів у ході проведення досудового слідства та в місцях позбавлення волі.

Зазначалося, що необхідність проведення наради викликана ситуацією, яка має місце з дотриманням прав людини в процесі затримання громадян та ведення слідства працівниками правоохоронних органів. Численні звернення до Комітету громадян, правозахисних організацій, публікації в засобах масової інформації свідчать, що в правоохоронних органах продовжується практика застосування тортур та катувань з метою отримати зізнання, а іноді і просто навмисного заподіяння шкоди здоров’ю затриманих, що викликає значне занепокоєння громадськості як в Україні, так і за її межами.

На зустрічі були присутні представники 17 міністерств та відомств.

У своїй доповіді Геннадій Удовенко підкреслив, що проблема застосування фізичного насильства до затриманих з боку правоохоронних органів – комплексна і одна з тих, яку повністю не змогла вирішити жодна з країн світу, застосування фізичного впливу трапляється у практиці правоохоронних органів навіть самих високорозвинених держав. Ця проблема є предметом пильної уваги ряду міжнародних структур у сфері захисту прав людини.

Україна є учасницею сотень міжнародних нормативно-правових актів, що стосуються захисту прав людини. Зокрема, Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року та Європейської конвенції про запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню і покаранню 1987 року. Міжнародні та національні правозахисні організацій проводять постійний моніторинг у сфері дотримання прав людини та публікують свої звіти, в яких наводять конкретні приклади застосування катувань та жорстокого поводження з боку правоохоронців України. Це стає не тільки внутрішньою соціально-політичною проблемою, а й питанням міжнародного іміджу України у сфері захисту прав людини.

Слід зазначити, що зустріч була закритою і на неї не були запрошені представники правозахисних організацій та ЗМІ. Однак, пізніше комітет все ж надав стислу інформацію про зміст зустрчі. Також Голова Комітету зазначив, що в майбутньому планується провести таку зустріч за участю громадськості.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: