Публікація

Парламентський Комітет розглянув законопроекти про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою

Минулої середи Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув законопроекти про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, подані Кабінетом Міністрів України та народними депутатами України М.Джемілєвим, Р.Чубаровим.

Метою законопроектів є визначення осіб, депортованих за національною ознакою, встановлення гарантій держави щодо відновлення їхніх прав, принципів державної політики та повноважень органів державної влади і органів місцевого самоврядування у сфері відновлення прав цих осіб та членів їх сімей.

Геннадій Удовенко зазначив, що законодавче забезпечення заходів, пов’язаних з поверненням, облаштуванням та відновленням прав осіб, насильницькі депортованих з території України за національною ознакою є однією з найскладніших проблем. У Комітеті приділяється велика увага комплексу політико-правових питань, пов’язаних з питаннями повернення та облаштування депортованих осіб.

“Ми усвідомлюємо, що відсутність до цього часу нормативно-правової бази значно ускладнює процес їх повернення та облаштування. На сьогодні жодним законом України не передбачені правові механізми відновлення прав депортованих осіб. В той же час з метою оперативного вирішення практичних питань, пов’язаних з поверненням та облаштуванням депортованих осіб, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади видаються нормативні акти, які за відсутності базового Закону України, не дозволяють ефективно розв’язувати багато з існуючих проблем у сфері відновлення прав депортованих осіб”, – зазначив голова Комітету.

Під час обговорення народні депутати підтримали законодавчу ініціативу щодо врегулювання даної проблеми, підкресливши, що подані законопроекти мають велике суспільно-політичне значення. Члени Комітету утворили робочу групу для подальшого опрацювання законопроектів.

А вже у четвер Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів зустріч з Головою та членами Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин на прохання Геннадія Удовенка.

У зустрічі взяли участь перший заступник Голови Комітету Микола Шульга, голова підкомітету з питань корінних народів, національних меншин та етнічних груп Рефат Чубаров, секретар Комітету Іштван Гайдош.

В.Литвин запропонував винести на розгляд Погоджувальної ради питання про створення робочої групи, яка розроблятиме узгоджений законопроект “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”.

Законопроект пропонується винести на розгляд Верховної Ради України у березні поточного року.

На розгляді в профільному комітеті знаходяться два законопроекти “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”, один з яких внесений Кабінетом Міністрів України, а другий – народними депутатами України Мустафою Джемілевим та Р.Чубаровим.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: