Публікація

Парламентський комітет пропонує депутатам захистити закордонних українців, що не мають українського громадянства

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту підтримати пропозиції Президента України до Закону України “Про правовий статус закордонних українців”.

Парламент вже прийняв одного разу цей закон. Але Президент наклав на нього вето та повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями. Пропозиції Президента України спрямовані на вдосконалення редакції прийнятого Закону, приведення його у відповідність до Конституції та інших законів України.

Члени Комітету вважають слушними зауваження щодо неприйнятності формулювання Преамбули, за яким невід’ємною частиною Українського народу є українці, які проживають за межами держави. Адже, відповідно до Конституції України, Українським народом є громадяни України всіх національностей.

Президент України також пропонує надавати статус закордонного українця не лише тим особам, які “ідентифікують себе українцями”. Оскільки така обов’язкова ознака для визнання особи закордонним українцем як його самоідентифікації, призведе до ущемлення інтересів інших корінних народів України, які не є особами української національності. Отже, зазначили народні депутати, слід погодитися із пропозицією про вилучення цього положення із Закону.

Комітет поділяє думку Президента України з приводу того, що положення Закону щодо системи органів, які вирішують питання, пов’язані із статусом закордонного українця, не чітко виписані та не визначають засад взаємодії цих органів між собою та із запропонованим новим органом в цій сфері – Національною комісією з питань закордонних українців. Таким чином, як пропонує Президент, ця стаття (стаття 3 Закону) підлягає вилученню.

Заслуговує на увагу й зауваження Президента про те, що повноваження Національної комісії з питань закордонних українців щодо прийняття рішень про надання квот закордонним українцям на навчання та підвищення кваліфікації за рахунок Державного бюджету України не відповідає Закону України “Про вищу освіту” (стаття 4).

Таким чином це положення також слід вилучити із Закону. Комітет вважає, що слід підтримати й інші пропозиції Президента України.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: