Публікація

Парламентські слухання з прав людини в Криму

Минулого тижня відбулася безпрецедентна подія. Вперше в Україні на такому високому рівні депутати Верховної ради АР Крим проводили парламентські слухання, що були присвячені проблемам прав людини в цьому регіоні. Також знаменним є те, що їх ініціаторами виступили неурядові організації.

Окрім керівництва і депутатів Верховної Ради АРК, у слуханнях взяли участь Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова, представники правоохоронних і судових органів в автономії, кримських та міжнародних неурядових організацій.

З ініціативою проведення цих слухань, підтриманих сесією кримського парламенту, виступили громадські організації Криму, зокрема, Інститут соціальних досліджень. Парламентські слухання проходили за підтримки Міжнародного Фонду „Відродження” в рамках проекту „Права людини в Криму”.

На слуханнях наводилися десятки прикладів порушень найелементарніших прав людини, в тому числі з боку правоохоронців і чиновників.

Зокрема, голова Колегій адвокатів Криму Володимир Зубарєв заявив про цілеспрямований тиск силовиків на адвокатські кола, а керівник Фонду досліджень корінних народів Криму Нидир Бекиров – про систему апартеїду та расової дискримінації, що склалася у Криму стосовно кримських татар. Натомість, представники проросійських організацій говорили про дискримінацію на півострові російського населення.

Основними темами слухань стали соціально-економічні права мешканців Криму, катування та нелюдське поводження з затриманими, права народів, національних та етнічних меншин, свобода слова та доступ до інформації.

Зокрема, Уповноважений з прав людини констатувала, що суди безвідповідально відносяться до розгляду питання про надання санкції на арешт, а деякі дають таку санкцію практично по всім таким справам. За її даними, місцеві суди цього регіону розглянули 5,7 тисяч таких справ і відмовили у санкції на арешт тільки в 372-х випадках.

Також питання слідчих ізоляторів в Криму викликало жваву критику. За даними Головного управління МВС в Криму середньодобова наповненість спецзакладів складає 703 чоловіки при ліміті 651 чоловік. А на харчування в минулому році було виділено лише 65,6% від запланованої суми. І це при мізерних нормах, що використані при плануванні витрат на харчування.

В кулуарах проходила фотовиставка „Права людини”. До роздаткових матеріалів для депутатів потрапили звіти міжнародних організацій Міжнародна Амністія та Human Rights Watch щодо дотримання прав людини в Україні в 2003 році, а також інформація про ці організації.

На пропозицію спікера кримського парламенту Бориса Дейча, учасники слухань ухвалили документ, що включає 5 коротких звернень до центральних органів влади і 8 розширених пунктів рекомендацій республіканським і місцевим органам влади. Серед рекомендацій, зокрема, було прохання до Омбудсмана здійснювати постійний моніторинг порушень прав людини в Криму, прохання до Верховної Ради України ввести інститут „конституційної індивідуальної скарги” (щоби громадяни могли подавати скарги до Конституційного Суду України з приводу порушення їхніх конституційних прав і свобод) та ввести зміни до законодавства, що стосуються першочергової виплати заробітної плати. Також міліції та прокуратурі рекомендовано посилити контроль за умовами утримання затриманих осіб з метою недопущення фізичного насильства, приниження їх честі та гідності.

Стенограму парламентських слухань можна отримати, надіславши запит на адресу Секретаріату РУПОРу: [email protected].

Хотілося щоби такий позитивний досвід проведення подібних заходів було поширено по всій Україні і принаймні раз на рік органи місцевого, регіонального самоврядування та і Верховна Рада України проводили відповідні заходи. Це би однозначно сприяло би підвищенню ролі прав людини в діяльності органів державної влади та самоврядування.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: