Публікація

Парламент врегулює питання щодо адаптації осіб, що відбули покарання

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства підтримав доцільність розгляду і прийняття парламентом за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо адаптації осіб, які відбували покарання).

Проект спрямований на приведення чинного законодавства у відповідність до Закону України “Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк”.

Цим проектом передбачається внести зміни до Житлового кодексу Української РСР, законів України: “Про міліцію”, “Про освіту”, “Про об’єднання громадян”, “Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про професійно-технічну освіту”, “Про місцеві державні адміністрації”, “Про соціальну роботу з дітьми та молоддю”.

В законодавчому документі врегульовано комплекс питань, пов’язаних із соціальною адаптацією осіб, які відбували покарання, зобов’язати місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування здійснювати соціальний патронаж щодо такої категорії населення.

Зокрема, передбачаються встановити, що виселення з гуртожитку особи, яка відбула покарання, можливе лише за умови придбання (отримання) житлової площі або після звільнення тимчасово заселеної житлової площі, яка їм належала.

Пропонується розширити обов’язки міліції щодо здійснення заходів соціального патронажу осіб, які відбували покарання, з метою запобігання впливу на них криміногенних факторів.

На думку членів Комітету, прийняття проекту надасть можливість особам, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, у найкоротший термін пристосуватися до умов соціального середовища, дозволить повноцінно реалізовувати свої конституційні права та певним чином запобігти впливу криміногенних факторів на їх подальшу поведінку.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: