Публікація

Парламент відхилив усі законопроекти щодо права на мирні збори

Сьогодні Верховна Рада України відхилила два законопроекти щодо права на мирні збори: проект 5242, поданий групою народних депутатів, та проект 5242-2, поданий президентом України. Країна залишається без законодавчого регулювання цього питання.

Проект 5242, поданий чотирма народними депутатами від різних фракцій набрав лише набрав тільки 165 голосів: фракції БЮТ, КПУ, СПУ та „Наша Україна”.

Проект поданий Президентом мав ще менше прихильників – за нього проголосували 139 народних депутатів, оскільки несподівано окрім чотирьох фракцій проект також не підтримали групи „Центр”, „Союз” та Фракція НДП та ПППУ.

Після цього спробували направити ці законопроекти на повторне перше читання, але і тут жодних із законопроектів не набрав необхідної кількості голосів. Навіть пропозиція об’єднати ці законопроекти та подати на повторне перше читання набрала лише 219 голосів.

Відповідно до Регламенту Верховної ради України ці проекти вважаються відхиленими.

Отже, народні депутати взагалі відмовилися займатися цим питанням, а голосування показало, що це питання не має компромісного вирішення.

Нагадаємо, що правозахисні організації закликали відхилити законопроект, що був поданий Президентом України. Щодо іншого проекту, то серед правозахисників були різні погляди на цю проблему: одні вважали, що закон потрібний і необхідно приймати проект, поданий народними депутатами, оскільки його можна було доопрацювати до другого читання. Інші казали, що взагалі такий закон не потрібний, особливо на передодні виборів.

Нагадаємо, що Конституція України передбачає обмеження такого права тільки на підставі закону. Тому будь-яке інше обмеження цього права, наприклад, положеннями місцевих органів влади є таким, що суперечить Конституції України та Закону України „про місцеве самоврядування”.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: