Публікація

Парламент вчергове переніс розгляд нової редакції закону про прокуратуру та Кримінально-процесуального кодексу (оновлено)

Як завжди, в останній робочій тиждень парламент в авральному порядку без належного обговорення приймає десятки законів. Цей тиждень для країни часто важить більше, ніж декілька місяців роботи законодавчого органу.

Так мало статися і з проектом закону про прокуратуру та новою редакцією Кримінально-процесуального кодексу, якби не вчасні дії правозахисників й громадськості.

У цей вівторок без жодного обговорення мав розглядатися в другому та остаточному читанні нова редакція проекту закону про прокуратуру (проект № 3757 від 10 липня 2003 року, поданий народними депутатами Потебенько та Кармазіним).

Даний проект отримав сотні сторінок критики та зауважень. Нагадаємо, що фактично він був розроблений самою Прокуратурою, котра успішно реформувала сама себе. Міжнародна Амністія, Рада Європи в особі своїх експертів та Парламентської асамблеї неодноразово звертали увагу на неприпустимість прийняття цього закону, оскільки ним нищиться будь-яка можливість реформування прокуратури, чого домагається від нас Європа з моменту вступу до Ради Європи.

На швидку руку була організована кампанія, спрямована більше на особисті стосунки громадських активістів з народними депутатами. І загадково цей проект без пояснень зник з порядку денного.

У четвер парламент вкотре мав розглянути нову редакцію Кримінально-процесуального кодексу, що відкинув би Україну назад у тоталітарне минуле в кримінальному процесі.

Одна з редакцій цього проекту є на сайті профільного Комітету парламенту:

http://www.rada.gov.ua/~k_zakon_pr/

УГСПЛ вже висловлювалася з приводу цього проекту неодноразово:

index.php?id=1137671048 –  заява УГСПЛ від 19 січня 2006 року за результатами громадського обговорення проекту КПК;

index.php?r=1&t=13 – експертні висновки щодо проекту КПК

У понеділок Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності провів фактично закрите засідання з метою обговорення проекту КПК під назвою „Обговорення КПК та його впровадження у світлі Європейської Конвенції про захист прав людини”.

На це засідання відмовилися приїздити експерти Ради Європи, оскільки англійської версії проекту немає, а раніше вони вже висловлювали свої зауваження, які не були враховані. Крім того, зі списку учасників були викреслені усі, хто міг висловити хоча б якусь критичну думку. Проте нам вдалося від імені Міністерства юстиції України та Національної комісії зі зміцнення демократії та верховенства права запросити провідних експертів у сфері кримінального процесу, з якими раніше правозахисники проводили громадське обговорення проекту КПК.

На засіданні, за непервіреними даними, було вирішено зняти КПК з розгляду та надіслати його на експертизу до Ради Європи, хоча ці висновки не можуть особливо вирізнятися від вже раніше зроблених у 2005 році. Для правозахисників ці висновки є достатньо прогнозованими, що підтвердиться за декілька місяців. Отже декілька місяців країна може спати спокійно.

УГСПЛ вважає, що дані два проекти законів слід відхили і слід почати активну роботу над новим проектом, що побудований на європейських стандартах та закріплює істотну реформу кримінального процесу.

Деякі закидають, що нічого краще й створити не можливо. Проте вже зараз при Національній комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права розробляється концепція реформи кримінального судочинства, що включає докорінну реформу цієї сфери. А відповідно до указу Президента щодо виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи до жовтня 2006 року буде розроблений новий проект КПК.

То чи можна в одному кабінеті розробляти реформу правоохоронних органів, а в іншому приймати проект закону про прокуратуру та новий КПК, котрі фундаментують системні порушення в сфері прав людини, особливо на стадії попереднього слідства? Так запитували ми на початку тижня і вже зараз можемо сказати, що не завжди.

Володимир Яворський

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: