Публікація

Парламент прийняв у першому читанні нову редакцію Закону України „Про радіочастотний ресурс України”

Цим проектом скасовується необхідність для телерадіоорганізацій отримувати декілька ліцензій на мовлення та впроваджується сучасна система управління та регулювання використання радіочастотного ресурсу, що дасть поштовх для розвитку телекомунікаційного ринку.

Народний депутат України Юрій Луценко, як автор законопроекту № 4339, представляючи його у парламенті зазначив, що законопроект дозволяє зробити прозорою та ефективною систему ліцензування, що призведе до значних надходжень до бюджету України та сприятиму розвитку телекомунікаційного ринку.

Президенти усіх загальнонаціональних телерадіокомпаній звернулися з листами з проханням підтримати даний законопроект.

Народний депутат Юрій Артеменко у своєму виступі зазначив:

„На сьогодні існує конфлікт між двома законами. З одного боку закон про телебачення і радіомовлення, який каже, що телерадіокомпанії достатньою і єдиною умовою для мовлення є отримання одної ліцензії і є закон, існуюча редакція закону про радіочастотний ресурс, де йдеться про отримання ліцензії на використання радіочастотного ресурсу. От саме такий конфлікт двох законів породжує ситуацію, коли  телерадіокомпанії вимушені одержувати дві ліцензії, що є порушення базового закону про телебачення та радіомовлення.

Більше того, на сьогодні існує проблема, коли телерадіокомпанії звертаються за одержанням ліцензії на радіочастотний ресурс до Держкомзв’язку. Там її не отримають, бо чомусь Держкомзв’язок не видає ці ліцензії і протягом останніх трьох років не видано жодної ліцензії телерадіокомпанії, вони видаються, наприклад, оператором мобільного зв’язку, але не телерадіокомпаніями, і через це, через відсутність ліцензії на використання  радіочастотного  ресурсу, телерадіокомпанії не можуть отримати дозвіл на використання радіопередавачів. А це є вже порушенням закону і через це інспекції електрозв’язку можуть завжди закрити будь-яку телерадіокомпанію. Нова редакція закону про радіочастотний ресурс, вона  усуває цю проблему, вона  виписує  норму про те, що єдину ліцензію можна буде отримати лише у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення.  Тому наш комітет, громадськість, національна незалежна асоціація мовників, асоціація мережевих мовників просить підтримати цей законопроект.”

Законопроект підтримало 295 народних депутатів України, 121 – не голосували.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: