Публікація

Парламент поклав край подвійному ліцензуванню телерадіокомпаній

Верховна Рада України сьогодні фантастично одноголосною позицією проголосувала за прийняття нової редакції Закону України „Про радіочастотний ресурс”. Проект закону підтримали 393 народні депутати.

Відповідно до вказаних змін Національна Рада України з питань телебачення та радіомовлення стає єдиним органом, що видає ліцензію на мовлення в Україні. Відповідно до статті 24 закону Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення:

1) надає пропозиції до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України і Плану використання радіочастотного ресурсу України та бере участь в розробці цих документів з урахуванням потреб телерадіомовлення;

2) погоджує проект Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України та Плану використання радіочастотного ресурсу України в частині телерадіомовлення відповідно до вимог цього Закону;

3) визначає відповідно до законодавства про радіочастотний ресурс України користувачів радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот, виділених для телерадіомовлення;

4) замовляє розробку висновків щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів мовлення.

Відповідно до статті 30 Закону користування телерадіоорганізаціями радіочастотним ресурсом України здійснюється на підставі ліцензій на мовлення, виданих Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів.

При цьому обмеження або тимчасове зупинення використання радіоелектронних засобів мовлення здійснюється ДІЗ виключно у випадках загрози для життя або здоров’я людей з обов’язковим інформуванням Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення у триденний термін, а припинення використання радіоелектронних засобів мовлення здійснюється виключно на підставі анулювання відповідної ліцензії на мовлення або анулювання дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу мовлення. Анулювання дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів мовлення здійснюється у випадках та в порядку, визначених цим Законом.

Дані положення усувають можливості несанкціонованого відключення підприємствами зв’язку телерадіоорганізацій, в тому числі і за політичними мотивами.

Закон набуває чинності через з моменту його опублікування після підписання Президентом України.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: