Публікація

Парламент підтримав запит щодо створення Єдиного реєстру фізичних осіб

Вчора Верховна Рада України підтримала запит народного депутат України Олега Зарубінського до Президента України стосовно Указу Президента України від 30 квітня 2004 року № 500 “Про створення Єдиного державного реєстру фізичних осіб”.

За підтримку такого запиту проголосувало 169 народних депутатів, переважно з фракцій „Наша Україна, СПУ, Трудової України та інших.

Проте депутати не схвалили рішення про направлення такого запиту до президента від парламенту. За таке рішення проголосувало тільки 184 народних депутати.

Уряд вже давно здійснює спроби створити єдиний реєстр фізичних осіб, проте його законопроекти застряють у парламенті через недосконалість та можливості зловживання.

Президент вирішив цю дилему просто і вирішив видати указ, який фактично всупереч Конституції України, почав регулювати сферу виключно законодавчого регулювання, зокрема обмеження прав людини.

Правозахисники одностайно стверджують, що аналогів створення такої єдиної системи не існує в демократичних країнах (там існують виключно спеціалізовані системи), а сама система створює серйозні загрози порушення прав людини та основних свобод. Фактично, така система дозволяє безконтрольне стеження за особою в різних сферах життя та без належних гарантій охорони такої інформації.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: