Публікація

ПАРЄ занепокоєна українським передвиборчим контекстом

Делегація з п’яти парламентарів, які представляють в ПАРЄ різні політичні групи, 26-29 вересня здійснить візит до України напередодні виборів з метою оцінити ситуацію в країні перед президентськими виборами, що відбудуться 31 жовтня.

Делегація має зустрітися з Головою Верховної Ради України та з головами ЦВК, Верховного та Конституційного судів, а також з міністрами закордонних і внутрішніх справ, представниками НУО, засобів масової інформації та іншими міжнародними спостерігачами. У повному складі (близько тридцяти представників) делегація Парламентської Асамблеї відвідає Україну з метою спостерігати за вищезгаданими виборами.

У своїй Резолюції, ухваленій в січні 2004 року, Асамблея відзначила, що вона може рекомендувати припинення членства України у Раді Європи, якщо перша не гарантує вільні та справедливі президентські вибори. У Декларації від вересня 2004 Моніторинговий комітет висловив своє “серйозне занепокоєння” щодо загального передвиборчого контексту. Члени делегації візьмуть участь у прес-конференції в середу 29 вересня.

15 вересня 2004 року на своєму засіданні у Парижі Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалив таку заяву:

„Вибори Президента, що відбудуться 31 жовтня, нададуть Україні можливість забезпечити повне дотримання принципів плюралістичної демократії, прав людини та верховенства права. Демократичні вибори, результати яких заслуговуватимуть на довіру, дадуть країні можливість зміцнити свої позиції в сім’ї європейських демократій.

Комітет нагадує, що в січні цього року Асамблея звернулася до органів державної влади України з закликом утриматись від неконституційних заходів або дій з метою здійснення конституційної реформи та провести вільні й справедливі президентські вибори у жовтні. У протилежному випадку повноваження української делегації, а також статус України, як держави – члена Ради Європи можуть бути переглянуті. Комітет також посилається на свою Заяву, яку було ухвалено 22 червня 2004 року, де він закликає українські органи влади провести виборчий процес неупереджено та з дотриманням норм Ради Європи, а також надати всім кандидатам рівні можливості.

На жаль, як видається, ці заклики були проігноровані. Співдоповідачі Комітету, які займаються Україною, пані Северінсен та пані Вольвенд щойно повернулися після ознайомлювального візиту до Донецька та Дніпропетровська, і результати їхнього ознайомлення з ситуацією напередодні виборів дають підстави для серйозного занепокоєння.

В результаті цього Комітет ще раз закликає українські органи влади:

• терміново внести зміни до Закону „Про вибори Президента України” з тим, щоб надати українським позапартійним організаціям, статутною метою яких є спостереження за виборами, право брати учать в якості спостерігачів під час виборів, аналогічно тому, як це дозволено міжнародним спостерігачам і представникам кандидатів;

• забезпечити, щоб керівний склад територіальних виборчих комісій та виборчих дільниць відповідав принципу рівності кандидатів;

• визначити у Законі про вибори наслідки від зняття кандидатами своїх кандидатур в питанні, коли йдеться про представництво у виборчих комісіях;

• гарантувати своєчасне оновлення виборчих списків по всій країні;

• ухвалити регламентуючі акти, що визначать права українських виборців, які перебувають за кордоном, та відповідну процедуру для голосування;

• забезпечити, щоб жоден з кандидатів не зазнавав обмежень під час викладення своєї програми громадянам, зокрема це стосується публічних зібрань та мітингів на всій території країни, бігбордів, а також того, щоб всі кандидати мали вільний, та однаковій доступ до телеефіру, радіо та друкованих видань; організувати неупереджені дебати кандидатів на каналах державного телебачення;

• гарантувати, що засоби масової інформації та журналісти не зазнавали переслідувань, зокрема щоб мораторій на перевірки засобів масової інформації був дотриманий всіма наглядовими органами впродовж виборчої кампанії;

• припинити практику участі посадових осіб у кампаніях та використання суспільних ресурсів у цілях передвиборчої кампанії;

• відповідно до Законом, надати в розпорядження виборчих комісій обладнання, приміщення, провести відповідну підготовку та виділити інші необхідні ресурси;

• утримуватись від будь-якого втручання в процес розгляду судами позовів щодо виборів і забезпечити відповідну підготовку суддів щодо виборчого права.

Висловлюючи переконання, що дотримання вищевикладених принципів є основною гарантією того, що майбутні вибори відповідатимуть нормам демократії, Комітет доручає делегації Асамблеї, яка відвідає 26-29 вересня Київ напередодні виборів, обговорити ці питання з уповноваженими представниками українських органів державної влади та підготувати доповідь для Бюро Асамблеї під час відкриття жовтневої сесії щодо досягнутого прогресу в цьому питанні.

Україна є однією з найбільших країн Європи, вона нараховує близько 33 000 виборчих дільниць. Саме тому прикро, що питання про правовий статус незалежних громадських організації не було внесене до порядку денного теперішньої сесії Верховної Ради. Комітет також дуже стурбований незначною кількістю міжнародних спостерігачів від різних міжнародних організацій та зарубіжних країн (їх близько 800 на всю країну).

Комітет уважно слідкуватиме за результатами незалежного загальнонаціонального опитування (екзіт-полу) на виході з виборчих дільниць, оскільки таке опитування в минулому, на думку Комітету, представляло достовірний прогноз щодо результатів виборів.

Комітет знову підтверджує, що основним критерієм оцінки результатів президентських виборів та висновків міжнародного співтовариства щодо проведення виборів є дійсне дотримання Україною європейських норм та цінностей.”

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: