Публікація

П’ять тисяч маріупольців загинули за 27 днів осади – Офіс президента

Станом на 28 березня 2022 року російська армія вбила у Маріуполі не менше 5 тисяч жителів, серед них принаймні 210 дітей. Ці цифри надав журналістам tsn.ua Офіс президента.  Дані неточні, підрахунок наразі провести неможливо. Скоріш за все, кількість жертв облоги Маріуполя набагато вища. 

Джерело сайт ХПГ

Маріуполь в облозі, фото: телеграм-канал “Украина Life”

Крім того російські військові майже цілком знищили місто: пошкоджено 90% житлових будинків, 40% — вщент зруйновані. Стерто з землі три лікарні і одну поліклініку, руйнувань зазнали сім лікарень і чотири поліклініки. Пошкоджено три пологових будинки, один зруйновано.

До блокади з міста евакуювалися 140 тисяч осіб, після   – ще 150 тисяч. Також росія депортувала на свою територію 30 тисяч маріупольців окупанти примусово депортували на російську територію. За інформацією Маріупольської міської ради, в Маріуполі залишається 170 тисяч мешканців.

Маріуполь в облозі, фото: телеграм-канал “Украина Life”

Як повідомляє маріупольський сайт 0629, станом на 29 березня «ані захисники України, ані рашистські окупанти не можуть напевно сказати, яка частина Маріуполя у відсотках контролюється сторонами». Тривають вуличні бої, зокрема в районі вулиці Торгової та у Кальміуському районі.

Маріуполь в облозі, фото: телеграм-канал “Маріуполь NOW”

В соцмережах розповсюджують відео, в якому російські окупанти в Маріуполі діляться своїми проблемами з постачанням амуніції, їжі, а також розкривають стратегію ведення бойових дій у місті: «Мы работаем так: заходим небольшой группой, отходим, а потом по этому кварталу работает наша авиация и артиллерия».

Маріуполь в облозі, фото: телеграм-канал “Маріуполь NOW”

Журналісти сайту 0629 уточнюють, що бої точаться в міських кварталах, де в підвалах досі ховаються цивільні. По ним рашисти і «працюють артилерією».

Маріуполь в облозі, фото: телеграм-канал “Маріуполь NOW”

Тим часом правозахисна організація Amnesty International звинуватила РФ у скоєнні воєнних злочинів в українському Маріуполі, повідомляє Маріупольська міськрада з посиланням на французьку інформаційну агенцію France-Presse (AFP). «Облога Маріуполя, відмова від евакуації з гуманітарних міркувань та ненадання гуманітарних коридорів для виведення цивільного населення, а також удари по цивільному населенню, є, як показало розслідування Amnesty International, воєнними злочинами», – цитують у міській раді заяву генерального секретаря організації Агнес Каламар. Те, що відбувається в Маріуполі, Каламар порівняла події у Маріуполі зі знищенням сирійського міста Алеппо та пообіцяла, що Amnesty International найближчим часом оприлюднить результати свого докладного розслідування.

Текст Андрій Діденко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: