Публікація

Отримання санкцій на прослуховування та обшук не тільки за дозволом суду, а й прокурора

Комітет Верховної ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до ст.8 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”, внесений народним депутатом України О.Пеклушенком.

Проектом пропонується змінити існуючий порядок дачі згоди на здійснення оперативними підрозділами правоохоронних органів негласного проникнення до житла чи іншого володіння особи, зняття інформації з каналів зв’язку, контроль за листуванням, телефонними розмовами, телеграфною та іншою кореспонденцією, застосування інших технічних засобів одержання інформації.

Відповідно до чинного законодавства (ст. 8 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”), вказані заходи проводяться за рішенням суду, прийнятим за поданням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника. Після отримання такого дозволу суду або відмови в ньому зазначені особи повідомляють про це прокурору протягом доби.

Проект змінює цей порядок, передбачаючи обов’язкове попереднє погодження подання керівника оперативного підрозділу чи його заступника до суду з прокурором.

Комітет зазначив, що прийняття запропонованого проекту надасть змогу узгодити вищезазначені норми для однакового їх розуміння в правозастосувальній діяльності. Також, очевидно, пропоновані зміни значно підвищать роль прокурорів на місцях та залежність від них оперативних підрозділів.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: