Публікація

Освітні продукти з МГП: тисячі людей проходять курси, що у вільному доступі

Популяризація і навчання міжнародному гуманітарному праву (МГП) – один з основних фокусів уваги освітнього департаменту Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) протягом останніх кількох років. Результати своєї роботи правозахисники представили в межах конференції «На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні». 

– Після повномасштабного вторгнення МГП стало частиною нашого життя. Наші навчальні програми, посібник та курси пройшли дуже серйозну підготовку і заслуговують на те, щоб використовувати ці продукти і отримувати результати. Наша мета вибудувати систему навчання так, щоб вона ефективно працювала самостійно. Пишаємося тим, що процес запущений і все працює, – зазначає керівниця освітнього департаменту УГСПЛ Олександра Козорог.

Керівниця освітнього департаменту УГСПЛ Олександра Козорог. Львів, червень 2024

Партнерами в розробці та впровадженні навчальних продуктів з МГП стали такі інституції:

  • Міністерство освіти та науки
  • Національне агентство України з питань державної служби (НАДС)
  • Державна кримінально-виконавча служба України
  • Міністерство оборони України
  • Вища школа адвокатури
  • Національна школа суддів України

– Для нас важливо забезпечити можливості самоосвіти та підвищення кваліфікації, щоб публічні службовці мали навички фіксації доказів злочинів війни, могли орієнтуватися в яких випадках держава має застосовувати норми конвенцій, як використовувати стандарти МГП. УГСПЛ – наш партнер в навчанні, в порадах і взаємодії. Ми спираємося на вашу експертність і цінуємо співпрацю. Трирічна співпраця допомогла створити цікаві освітні продукти, – зауважує голова НАДС Наталія Алюшина. 

Наталія Алюшина, голова Національного агентства України з питань державної служби

Для публічних службовців в межах співпраці за програмою«Права людини в дії»:

Повний цикл навчання  курсу «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців» пройшли 166 людей, спеціалізовані курси – 116 фахівців, онлайн-курс – 5669 осіб. Також в межах програми підготували 44 тренера з системи підвищення кваліфікації публічних службовців. 

Для пенітенціарних служб:

  • Розробили низку навчальних програм та спеціалізований навчальний посібник Посібник для працівників Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • Розробили та провели навчальні курси з МГП для підготовки і підвищення кваліфікації фахівців;
  • Створили  анімаційний навчальний серіал «Пригоди російського Івана в українському полоні»;
  • Провели два навчальних курса для аналітиків Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) на тему «Підготовка позиції України щодо можливих порушень прав ув’язнених в період збройного конфлікту»;
  • Провели три навчальних курса для керівного складу пенітенціарних установ «Забезпечення стандартів  прав людини в установах пенітенціарної системи в умовах збройного конфлікту»
Буклети, присвячені анімаційному навчальному серіалі «Пригоди російського Івана в українському полоні»

Для правників підготували і провели:

  • 2 курси «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» (тривалістю 1,5 роки);
  • 5 курсів «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту»  (тривалістю по 7 місяців);
  • 3 курси «Колабораційна діяльність: цивільний та кримінальний аспекти»;
  • 2 курси «МГП: від теорії до практики»

Навчання пройшли 312 правників (судді, адвокати, прокурори). 

Для освітян МГП вдалося ввести в освітній стандарт. Тематика прав людини в умовах збройного конфлікту та МГП включені в навчальні програми з 2022 року (історія, громадянська освіта, правознавство).

Навчальна програма курсу за вибором «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» для 10-12 класів закладів загальної середньої освіти. 

Навчально- методичний посібник «Вивчаючи  міжнародне гуманітарне право» (2020, 2021, 2024 – оновлений зміст)

Онлайн –курс «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» (18 394 слухачів) (2022-2024)

Методичні  матеріали для вчителя «Як викладати питання з міжнародного гуманітарного права на уроках історії, громадянської освіти та основ правознавства» (2022 р)

Комплексні освітні візуальні матеріалів для школярів  з питань міжнародного гуманітарного права (8 тем) (2023-2024)

32 сертифікованих тренера/тренерки, що пройшли навчання з МГП з системи підвищення кваліфікації педагогів. Підготовлена збірка програм з МГП для навчання вчителів в системі підвищення кваліфікації.

УГСПЛ разом з Міністерством освіти та науки провели три конкурса:

1.Всеукраїнський конкурс учнівських робіт «Права людини та права дитини в умовах війни» (347 робіт)

2.Всеукраїнський конкурс навчально-методичних розробок з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту для педагогів (94 роботи)

3.Зимова школа  з міжнародного гуманітарного права для студентів-правників «Юридична професія під час та після війни»

Обговорення освітніх продуктів УГСПЛ під час конференції «На зламі історії: шлях до справедливості для жертв війни в Україні». Львів, червень 2024

Учасники заходу мали можливість познайомитися та подискутувати в групах з приводу представлених продуктів, які були напрацьовані в межах програми USAID «Права людини в дії», яка виконується з 2014 року Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


 

Публікацію підготовлено громадською організацією «Харківський інститут соціальних досліджень» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», що впроваджується УГСПЛ. 

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. +38 (044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: https://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: