Публікація

Освітяни долучилися до Всеукраїнського уроку пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

УГСПЛ звернулась до освітян та освятнок, з якими співпрацює у кампанії з поширення знань з міжнародного гуманітарного права, долучитися до проведення Всеукраїнського уроку пам’яті жертв геноциду кримсьтатарського народу.  Для цієї події міжнародна правозахисна організація Amnesty International розробила спеціальні матеріали уроку  : план уроку та комікс, у якому простою мовою й за допомогою ілюстрацій описано як трагічні події 1944 року, так і сучасні події 2014-2022 років. Мета інціативи – аби молодші покоління не забували правду про страшні порушення прав людини, свідками яких є всі ми.  Вісім шкіл з різних куточків України відгунулися на наш заклик. Розповідаємо як пройшов їх урок. 

 

Дніпропетровщина

11 травня учні 11-С,11-П, 11-П класів Софіївського ліцею Софіївської селищної ради та вихованці гуртка «Історичні постаті української держави» комунального закладу «Софіївський центр творчості» Дніпропетровської області під керівництвом учителя історії та керівника гуртка Колібаби Юлії Іллівни в онлайн-форматі долучилися до Всеукраїнського уроку, присвяченого Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу за ініціативи Amnesty International та Представництва Президента України в АР Крим.

Протягом уроку учні дізналися значення термінів «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти» та ознайомилися з подіями 1944 року в історії кримськотатарського народу, під час яких майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули. Також школярі переглянули фільм «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва (першої художньої картини про депортацію кримських татар) та виконали практичну роботу.

“Фільм дуже сподобався і ми рекомендуємо всім його переглянути.  Драма, яка розгортається в ньому, змусила замислитися над історичними паралелями між тими подіями та агресією Росії проти України, що триває протягом 2014-2022 років. В якості надихаючого матеріалу  переглянули відео  про перемогу Джамали на Євробаченні 2016 року та поговорили про її активну допомогу у зборі грошей для ЗСУ та підтримки Україну. Історії двох народів подібні.  Все буде Україна!”, – підвела підсумки уроку представниця Софіїївського ліцею.

Натисніть ТУТ, щоб переглянути фільм прямо зараз.

До ініціативи долучилася ще одна освітянка з Дніпропетровщини – учитель історії та правознавства Криворізької гімназії № 91 Вікторія Ступнік.

18 травня учнівство 8-11 класів Петропавлівського ліцею №2 смт Петропавлівка Дніпропетровської області з ініціативи заступника директора з виховної роботи Варламової Юлії Володимирівни та під керівництвом класних керівників в онлайн форматі теж долучилися до активності. Під час уроку переглянули та обговорили відеоролики про історичну подію; опрацювали комікс від Amnesty International Ukraineознайомилися з історичними особистостями та нашими героями сучасності, які борються за свободу; згадали кримських героїв Марафону написання листів, до якого долучались раніше, а учні 10-Б класу Вадим Курило та Кіра Піцура створили продовження коміксу (мальопису) про трагічні історії 1944 зі своїм баченням майбутнього Криму після війни.
Петропавлівський ліцей №2, смт Петропавлівка, Дніпропетровщина

 

Луганщина

18 травня учні 7-8-х класів СЗШ № 15 міста Сєвєродонецька Луганської області під керівництвом учителя історії Кацімон Алли Миколаївни в онлайн-форматі  теж провели урок до пам’ятної дати.

Педагог пояснила значення термінів «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти», розповіла про події 1944 року в історії кримськотатарського народу, під час яких майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули. Були проведені історичні паралелі з 2014 роком, коли відбулася окупація російськими військами Кримського півострову, та з 2022 роком, нашим сьогоденням, коли, на жаль,  вже протягом 3-х місяців триває повномасштабна агресія Росії проти України.

Тернопільщина

Того ж дня учні ще однієї школи провели подібний урок в онлайн -форматі, а саме, 5-7класи та 9-10 класи Борщівського ЗЗСО І-ІІІ ст.ім. Я.П.Горошка Борсуківської ОТГ Кременецького району Тернопільської області, під керівництвом учителя історії – Волянюк Лілії Михайлівни.

Протягом уроку учні дізналися значення термінів «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти» та ознайомилися з трагічними подіями 1944 року, які відбулися в житті корінного народу Крима.

«Після спільного перегляду фільму «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва (першої художньої картини про депортацію кримських татар) мої учні усвідомили, що в сучасних умовах ця трагедія потребує особливої уваги», – зазначила учитель.

Учні намалювати свою останню сторінку історії мальопису про трагічні історії 1944 та опублікувати її у соціальних мережах.

Ще одна школа з цього регіону долучилася до заходу. Учні 1(5)-Б гімназійного класу Заліщицької державної гімназії м. Заліщики Тернопільської области під керівництвом учителя основ здоров’я та історії, заслуженого вчителя України Василя Дяківа в онлайн-форматі, ознайомилися з трагедіями кримськотатарського народу у ХХ – початку ХХІ ст. Школярі також висловили своє ставлення з приводу насильства радянської та російської влад над кримськими татарами.

Згадали присутні й відомих постатей кримськотатарського народу, які своєю діяльністю боролися та боряться проти поневолення, насильства, геноциду, який творить та творила російська окупаційна влада.

Учні висловили віру в перемогу України над російськими окупантами і повернення усіх окупованих територій, у тому числі і Криму. І у єдиній Україні кримські татари будуть і далі розвиватися, творити добрі справи для розвитку держави, жити у співдружности, партнерстві та злагоді з усіма іншими народами, що населяють нашу державу.

“Усі, хто чинив і чинить насильство над кримськими татарами, їх дискримінує, понесуть суворе та справедливе покарання, щоб застерегти інших від жорстокости та насильства не тільки над кримськими татарами, але й усією українською нацією, до складу якої вони входять. Пам’ять про трагічні сторінки історії кримських татар у ХХ столітті у часи тоталітарного режиму СРСР буде зберігатися у наших добрих справах, молитвах, підтримці тих, хто цього потребує”, – переконаний Васил Дяків.

 

Миколаївщина

Олександрівський ЗЗСО І- ІІІ ст ім. Т. Г. Шевченка Миколаївської обл. Вознесенського району смт Олександрівка також провів онлайн урок завдяки освітянці Тетяни Мартинюк, що вирішила підтримати важливу подію.

 

Донеччина

У активності взяли участь й учні 6-В та 11-Б класів Краматорської ЗОШ 25 з профільним навчанням (м.Краматорськ, Донецької області ) під керівництвом учителя  історії Гочошвілі Інни в онлайн -форматі.

Протягом уроку юнаки дізналися нові терміни на тему: «корінні народи», «депортація», «окупація», «анексія», «колаборанти» та ознайомилися з трагічними подіями 1944 року в історії кримськотатарського народу.  Під час уроку учні були активні, відповідали на питання та ініціювали проведення дебатів про паралелі з сьогоденням.

УГСПЛ щиро вдячна і вчителям, і учням, які долучилися до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, вчиненого радянським режимом!

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: