Публікація

Особливості здійснення опіки і піклування в умовах воєнного стану

Шкода, завдана воєнними діями проти України, є одним  з чинників, що може призвести до складних життєвих обставин та ускладнити життя осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в Україні. Це зумовлено, зокрема, тим, що практично всі бомбосховища та укриття є архітектурно недоступними для маломобільних груп населення, а також тому, що з міркувань безпеки у багатоповерхівках було відключено ліфти. Крім того, зазначена категорія громадян, як правило, не може без супроводу евакуюватися в більш безпечне місце чи виїхати за кордон, рятуючи своє життя.

Водночас з початком війни в Україні не було запроваджено механізм, який би регулював питання можливості звільнення від мобілізації і виїзду закордон чоловіків, які мають на утриманні дітей з інвалідністю чи зайняті постійним доглядом за такими особами, які потребують догляду і піклування.

Втім 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми»[1].

Цей Закон вносить зміни до кількох раніше ухвалених законодавчих актів і, зокрема, звільняє від військової служби всіх осіб з інвалідністю, а не лише I-II груп, як було раніше, а також розширює перелік осіб, які звільняються від мобілізації. Також від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) будуть звільнені окремі категорії військовозобов’язаних, які:

  • виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного;
  • своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи; які здійснюють опіку (піклування) за особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною або обмежено дієздатною;
  • зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;
  • зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІI групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду;
  • зайняті постійним догляду за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Таким чином, на сьогодні питання звільнення від мобілізації чоловіків, які зайняті постійним доглядом за особами з інвалідністю чи іншими особами, які його потребують, є вирішеним. Крім того, категорія таких осіб може виїжджати закордон як супроводжуючі осіб з інвалідністю чи осіб, які потребують постійного догляду.

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Щодо супроводу при перетині кордону:

Особи з інвалідністю І групи та особи з інвалідністю ІІ групи, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують стороннього догляду, можуть перетинати кордон у супроводі:

  • одного з членів сім’ї першого ступеня спорідненості* (включаючи чоловіків у віці від 18 до 60 років);
  • іншої особи (включаючи чоловіків у віці від 18 до 60 років), яка здійснює догляд за особою з інвалідністю та отримує компенсації.

 

Особи з інвалідністю, визнані судом недієздатними, можуть перетинати кордон у супроводі:

  • опікуна (у тому числі чоловіки у віці від 18 до 60 років);
  • одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення* (у тому числі чоловіки у віці від 18 до 60 років), якщо опікуна такій особі не призначено.

 

Особи з інвалідністю, обмежені судом у дієздатності, можуть перетинати кордон у супроводі:

  • піклувальника (у тому числі чоловіки у віці від 18 до 60 років);
  • одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення* (у тому числі чоловіки у віці від 18 до 60 років), якщо піклувальника такій особі не призначено.

* До членів сім’ї першого ступеня споріднення відносяться: батьки, чоловік або дружина, діти, в тому числі усиновлені.

Документи, які пред’являються на кордоні:

Особи з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, можуть перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:

  • Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією

АБО

  • Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності

АБО

  • Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Особи, що супроводжують людину з інвалідністю І та ІІ групи, котра потребує постійного догляду (члени сім’ї першого ступеня споріднення чи інші особи, які здійснюють догляд відповідно до законодавства) повинні також мати при собі:

  • Документи, що підтверджують родинні зв’язки або посвідчення (довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд (для осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю ІІ групи, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, та осіб з інвалідністю І групи);

У разі супроводження опікуном чи піклувальником або членом сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, варто пред’явити:

  • Рішення про призначення опікуном (піклувальником) або документи, що підтверджують родинні зв’язки (для осіб, які супроводжують осіб, визнаних судом недієздатними, обмеженими в дієздатності);

Щодо встановлення інвалідності під час воєнного стану:

Зауважимо, що у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні був змінений порядок встановлення інвалідності. Так, на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

1) у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

2) Кримська республіканська, обласні, центральні міські у мм. Києві та Севастополі, міські, міжрайонні та районні медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності (Постанова КМУ від 08 березня 2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»).

Щодо отримання соціальних послуг:

Під час воєнного стану був спрощений й порядок надання соціальних послуг для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. Зміни стосуються:

  • стаціонарного догляду,
  • паліативного догляду,
  • догляду вдома,
  • підтриманого проживання.

 

Нині особи з інвалідністю та особи похилого віку зможуть отримати послуги з догляду та влаштуватись до інтернатних закладів, подавши один з наступних документів:

  • заяву про надання соціальних послуг від людини (для дієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);
  • заяву про надання соціальних послуг від законного представника (для недієздатних осіб, яким призначено опікунів);
  • повідомлення уповноваженої особи органу опіки та піклування (для недієздатних осіб, які не мають законного представника).

 

Заяву про надання соціальних послуг можна подати до: 1) уповноваженого органу соціального захисту, 2) відповідної військової адміністрації/обласної, міської держадміністрації, 3) безпосередньо до надавача соціальних послуг.

Строк розгляду такої заяви також скорочений – уповноважені органи соціального захисту та надавачі соціальних послуг протягом одного робочого дня передають заяви до відповідної військової адміністрації/обласної, міської держадміністрації, які протягом одного робочого дня оформляють путівку та передають її надавачу соціальних послуг.

Підписатись на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Щодо виплати допомоги:

Згідно з Постанови КМУ від 7 березня 2022 р. № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги» на період введення воєнного стану та одного місяця після дати його припинення чи скасування продовжуються виплата наступних видів державної соціальної допомоги без звернення особи до відповідних структурних підрозділів з питань соціального захисту населення:

  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячна грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею.
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (якщо навіть пропущено строк переогляду допомоги);
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю (якщо навіть пропущено строк переогляду допомоги);

 

Водночас на період введення воєнного стану та на один місяць після дати його скасування також продовжується виплата державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022 р. та в інших місяцях під час дії правового режиму воєнного стану і які не встигли пройти обстеження та отримати висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення статусу особи з інвалідністю (Постанова КМУ від 26 лютого 2022 р. № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану»).


[1] https://www.rada.gov.ua/news/razom/220587.html

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: