Особливості справедливого судочинства: українські правники відвідали тренінг у Чехії - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Особливості справедливого судочинства: українські правники відвідали тренінг у Чехії

Події

26 правників з України відвідали у Празі семінар-практикум, присвячений темі справедливого судочинства. Цей захід став завершальним етапом навчального курсу «Права людини для практикуючих юристів», який спільно організували Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут CEELI та ГО «Інститут розвитку регіональної преси». Детальніше про навчання розповіла адвокатка, координаторка освітніх заходів УГСПЛ Ольга Семенюк. 

Торік, у вересні, в Україні стартував навчальний курс «Права людини для практикуючих юристів». До нього долучились 36 осіб: судді, прокурори, науковці, працівники Верховного Суду та помічники суддів. 26 найкращих студентів наприкінці серпня відвідали семінар-практикум у Чехії, щоб детальніше розібратись у темі справедливого судочинства. 

Право на справедливий суд передбачено ст. 6 Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Вона містить гарантії здійснення судочинства, як під час розгляду цивільних справ, так і кримінальних справ. Під час майже річного загального навчального курсу наші студенти розглядали різні права, передбачені ЄКПЛ та окремі аспекти справедливого судочинства. Справедливий суд, до речі, не про справедливе рішення суду, а про справедливу процесуальну частину. Під час же триденного семінару ми детальніше розглянули особливості застосування його гарантій в наших національних системах. 

Експертами семінару були:

  • баристер Джеремі МакБрайд (Велика Британія);
  • суддя Верховного Суду України Наталія Марчук; 
  • старший юрист Європейського суду з прав людини Дмитро Третяков; 
  • адвокат Сергій Заяць.

Під час семінару ми розглядали різні кейси з застосування гарантій в національному законодавстві. Зокрема, обговорювали притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів та вирішували чи може це підпадати під гарантії цивільного чи кримінального аспектів ст. 6 ЄКПЛ. Також розглядали рішення комісій, які не є судовими інстанціями, наприклад, антимонопольної. Справа у тому, що Європейський суд з прав людини має свої автономні поняття і іноді вони відносять до кримінальних проваджень те, що в українському законодавстві таким не є. Яскравий приклад відмінностей – це покарання за керування авто у стані алкогольного сп’яніння. 

За словами Ольги Семенюк, всі освітні проєкти УГСПЛ спрямовані на те, аби якісно підготувати українських правників до імплементації стандартів прав людини у національне судочинство. 

У групи ми обираємо студентів від адвокатів, суддів, прокурорів, щоб подивитись на одну проблему можна було з різних боків. Учасники, які вже пройшли ґрунтовне навчання, тепер розібрали специфіку ст. 6 на складних прикладах, які в нашому законодавстві розглядаються нібито по-іншому. Повернувшись в Україну, наші агенти змін поділяться набутими знаннями зі своїми колегами. Наша кінцева мета – змінити судову практику.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber