Публікація

Особам, які повернулися з місць позбавлення волі, надаватимуть житло та середню освіту

Кабінет Міністрів України ухвалив для подання до Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, розроблений Міністерством юстиції України на виконання Закону України “Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк”.

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, проектом Закону України передбачається врегулювати комплекс питань, пов’язаних із соціальною адаптацією осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, з метою пристосування їх до умов соціального середовища та запобігання впливу на цих осіб криміногенних факторів.

Олександр Лавринович наголосив, що суспільство та держава мають бути зацікавлені в тому, щоб у найкоротший термін пристосувати осіб, що виходять з місць позбавлення волі, до умов соціального середовища.

Зокрема передбачається, що особам які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк може бути надана жила площа в гуртожитку у порядку, який визначається органом місцевого самоврядування. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, відповідно до законопроекту, мають також вирішувати питання пов’язані з наданням середньої освіти особам, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

Крім того, законопроектом доповнюються повноваження центрального органу виконавчої влади у справах сім’ї та молоді положенням про здійснення соціальної адаптації неповнолітніх, які відбували покарання у виді позбавлення волі на певний строк тощо.

Міністр юстиції повідомив, що у разі ухвалення законопроекту, до чинного законодавства будуть внесені певні зміни. Зокрема, корегування зазнає Житловий кодекс Української РСР, закони України “Про міліцію”, “Про освіту”, “Про об’єднання громадян”, “Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про професійно-технічну освіту”, “Про місцеві державні адміністрації”” та “Про соціальну роботу з дітьми та молоддю”.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: