Публікація

“Осередок захищеності”: до приймалень УГСПЛ у 2020-му звернулося понад дві тисячі переселенців

Ненадання соціальних виплат державою, порушення прав під час досудового та судового розгляду, не дотримання трудового законодавства та випадки катувань – коло проблем, з якими звертаються люди з окупованих територій Криму та Донбасу до громадських приймалень УГСПЛ, доволі широке. Вже шостий рік правники намагаються їх вирішувати, надаючи громадянам безоплатну правовому допомогу. А ще організовують тематичні семінари та зустрічі, а також документують воєнні злочини та порушення прав людини, пов’язані з конфліктом.

Підтримку у такій роботі в рамках програми “Права людини в дії” надає USAID. Агентство, зокрема, допомагає роботі київської об’єднаної приймальні з питань Криму та Донбасу, спеціалізованої приймальні з кримських справ у Херсоні, а також кількох осередків: у Станиці Луганській, Сумах та Дніпрі. Але найбільше приймалень у Донецькій області – Торецьку, Маріуполі, Краматорську та Покровську. Загалом у 2020-му всі вони опрацювали 4221 звернень, з яких 2062 від внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

“В Україні вже сьомий рік триває війна. І за даними Мінсоцполітики, близько 1,43 млн українців мають статус ВПО, тобто майже півтора мільйони людей залишились без даху над головою, та є однією з найуразливіших категорій населення. Більшість переселенців не знає, якими правами вони наділені та які мають відстоювати. Тож для нас пріоритетний напрям роботи – допомога їм”, – розповідає юрист УГСПЛ, координатор громадської приймальні у Покровську Артем Безрук.

Ця приймальня вже діє п’ять років. За цей час спеціалісти, зокрема й волонтери, працювали не тільки у місті, але й поза межами – у Добропіллі, Мирнограді, Селидовому, Мар’їнці, Красногорівці, Зайцевому, Торецьку, Авдіївці.

Юрист нагадує, що відповідно до закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, переселенці мають такі ж права і свободи, як й інші громадяни, але також і спеціальні. Серед них: отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання (зокрема на оплату житлово-комунальних послуг) та соціальних виплат переселенця, статусу безробітного у разі потреби, оформлення документів, що засвідчують особу, за місцем фактичного проживання, можливість голосувати на виборах і референдумах.

“Часто відбувається так, що органи місцевого самоврядування, державні установи не в змозі забезпечити належне виконання законів України щодо ВПО, і тому люди змушені шукати юридичну підтримку”, – констатує Безрук.

Так протягом 2020-го тільки у Покровську необхідну правову допомогу у вигляді консультацій, підготовки документів, інформування отримали понад півтисячі громадян. “Нещодавно ми виграли дві справи про виплату компенсації за мобілізоване (примусово відчужене) майно та стягнення матеріальної та моральної шкоди. Окрім того, ми весь час документуємо порушення прав людини у Авдіївці, Мар’їнці, Торецьку, Зайцевому. Вони стосувались поранень, смертей, зруйнованого майна та катувань”, – говорить юрист.

З початком пандемії кількість особистих зустрічей з заявниками скоротилась, більшість роботи тривала у режимі онлайн. “Ми також брали участь у тематичних дискусіях та зустрічах з молоддю, засіданнях Громадської Ради та круглих столах. Все це у комплексі має на меті забезпечити гідну реалізацію заходів щодо захисту прав людини. Завдяки такій роботі ми прагнемо створити своєрідний осередок захищеності та місце, де завжди можна отримати правову допомогу”, – додає координатор громадської приймальні у Покровську Безрук.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: