Публікація

“Ощадбанк” має повернути клієнтам усі вкрадені працівниками гроші — Вищий спецсуд України

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ нарешті поставив крапку у гучній справі проти “Ощадбанку”, працівники якого ошукали вкладників банку. Рішення остаточне: банк має повернути клієнтам всі вкрадені працівниками гроші.

Справи були підтримані Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Ошукані клієнти “Ощадбанку” нарешті можуть зітхнути з полегшенням. Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ відновив справедливість, зобов’язавши “Ощадбанк” повернути всі кошти, які були незаконно привласнені непорядними працівниками банку.

Ця історія почалася ще у 2013 році. Співробітники банку укладали договори із клієнтами, проте їхні гроші не розміщували на рахунках банку, а привласнювали собі. Зокрема, так робила завідувач відділення банку — пані Скаско М. П., яка від імені банку укладала договори з клієнтами, а гроші забирала собі. Коли клієнти приходили за коштами, оскільки закінчувався термін депозиту, пані Скаско повертала їм гроші, які напередодні “привласнила” у інших клієнтів банку. Така злочинна схема протягом кількох років була досить дієвою, поки до банку у період кризи за поверненням своїх вкладів не звернулось одночасно дуже багато клієнтів. Щодо Скаско М. П. було порушено кримінальну справу.

Записати

Деякі ошукані вкладники звернулись по допомогу до юристів Львівської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини та згодом отримали свої кошти назад — зокрема пан Василь Дмитрик та пан Іван Олексів, про що ми вже писали.

Чимало зусиль доклали юристи приймальні, для того щоб повернути кошти змогли всі вкладники банку, зробивши цю справу стратегічною. “Ощадбанк” увесь час уникав відповідальності та керувався стратегією, яка полягала в тому, що вини банку у тому, що сталося, ніби немає, і винні у всьому працівники банку, які вчинили крадіжку. Проте стратегія юристів УГСПЛ виявилась правильною — відповідальність за дії своїх  працівників несе банк. З чим погодився і Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

13512048_10206974589783235_8092267377377302661_n

«Стратегія «Ощадбанку» про те, що кошти можуть бути повернені лише в ході кримінальної справи як відшкодування шкоди (якщо суд її встановить), провалилась цілком і повністю, а от наша стратегія про те, що це договірні, а не деліктні відносини — підтверджена численними судами. Хоча коли ми починали, то банк усіх схиляв до своєї стратегії про деліктні відносини. Наша версія стратегії щодо захисту прав людини була правильною і далекоглядною! А от банк зловживав своїми правами, ухилявся від виконання своїх зобов’язань і намагався вивернути закон в своїх маргінальних цілях» , — розповідає юристка Львівської приймальні УГСПЛ Ніна Хома.

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини закликають усіх клієнтів, постраждалих від шахрайських дій працівників “Ощадбанку”, котрі хочуть повернути свої кошти, подавати позов про стягнення коштів! Подавайте позов самі, не чекаючи на рішення по кримінальній справі та на милість керівництва “Ощадбанку”. Адже прецедент створено! Тепер потрібна лише Ваша наполегливість та ініціативність.

Що ж, ошукані вкладники нарешті відчули полегшення та справедливість і зможуть отримати свої кошти назад, а банк хай перегляне свою політику щодо захисту клієнтів, адже, приймаючи кошти на зберігання та укладаючи договір з вкладником, він виступає гарантом надійності та законності укладеного договору.

Підготувала Тетяна Гончарук

Матеріали по темі:

«Ощадбанк» не витримав тиску з боку юристів УГСПЛ та повернув заощадження ошуканому клієнту

“Ощадбанк” лише через примус суду взяв на себе відповідальність за привласнення коштів клієнтів своїми співробітниками

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: