Публікація

Органи місцевого самоврядування Донецька знову перешкоджають віруючим громадянам проводити мирні зібрання

Посадові особи виконавчого комітету Донецької міської ради перешкоджають віруючим громадянам міста проводити 1 червня 2008 року мирні збори зі спільною молитвою священнослужителів різних конфесій на площі Леніна у місті Донецьку.

Як пояснили організатори заходів, у відповідь на їх повідомлення про проведення урочистої ходи та мирних зборів з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей, які мали привернути увагу громадськості міста до проблем дитячої безпритульності, сирітства, абортів тощо, місцева влада спочатку надала позитивну відповідь без жодних зауважень. Однак у надісланих пізніше повторних листах заступника міського голови – керуючого справами виконкому Денисенко А.П. від 22 та 27 травня 2008 року було прямо заборонено використовувати під час заходів звукопідсилюючу апаратуру. При чому така заборона була законодавчо необґрунтована та містила лише посилання на скарги мешканців центрального району міста, які дійсно мали місце з огляду на нещодавні гучні святкування перемоги місцевої футбольної команди, що тривали до пізньої ночі.

Проте організатори вважають, що мерія з безпідставних та надуманих причин створює перешкоди для проведення запланованої громадської ініціативи євангельських християн, бо проведення подібних многолюдних заходів суспільно-важливого спрямування без використання звукопідсилюючої апаратури позбавляє їх сенсу і за характером наслідків такого обмеження може бути прирівняне до їх повної заборони. При чому урочисте зібрання християн і спільна молитва на центральній площі міста заплановані на короткий період денної години вихідного дня, що не створює жодних незручностей для мешканців центральної частини міста.

Така позиція виконавчого комітету Донецької міської ради викликає здивування, адже раніше на адресу Донецької мерії неодноразово надходили роз’яснення з Міністерства юстиції України, профільних комітетів Верховної Ради України та від народних депутатів України, в яких була категорично заперечена можливість обмеження або позбавлення органами місцевого самоврядування права громадян на мирні зібрання, реалізація якого тісно пов’язана з правом на свободу віросповідання. Крім цього прокуратурою міста Донецька було опротестовано, а пізніше і оскаржено у суді, затверджений виконкомом Донецької міської ради порядок проведення на території міста Донецька масових громадських заходів № 313 від 18.08.1999 року, який було скасовано постановою Апеляційного суду Донецької області від 02.06.2006 року як протиправний. Не зважаючи на це, позиція Донецької міської влади знову ґрунтується на аргументах, що вже були визнані судом протиправними та такими, що суперечать ст. 39 Конституції України.

Євангельські християни міста Донецька останні шість років традиційно виступають з громадськими публічними ініціативами з нагоди Міжнародного Дня захисту дітей. Щороку у ході центральними вулицями міста та у мирних зборах на центральній площі міста Донецька беруть участь біля 1500 мешканців міста, які проголошують ідеї захисту життя дитини з моменту зачаття, виступають проти абортів та звертають увагу на необхідність створення безпечних та гідних умов розвитку дітей.
________________________
Інститут релігійної свободи
м. Київ, 30 травня 2008 року
E-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: