Публікація

Оприлюднено звіт щодо катування та нелюдського поводження в Україні

Комітет Ради Європи по запобіганню катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання (КЗК) сьогодні опублікував свій звіт щодо візиту в Україну у листопаді-грудні 2003 року, а також відповідні відповіді українського уряду. Ці документи стали публічними зі згоди української влади.

Комітет по запобіганню катувань у своєму звіті наголошує, що він не змінив своїх минулих висновків стосовно того, що затримані міліцією особи підлягають серйозній небезпеці нелюдського поводження під час затримання та утримання під вартою, і особливо під час допитів. Надано декілька рекомендацій, включаючи рекомендацію стосовно публікації директив для прокурорів з метою їхньої більшої активної участі у боротьбі з нелюдським поводженням. У своїй відповіді, влада посилається на певні вжиті заходи, а саме: проведення оцінки причин порушень прав людини, обов’язок відповідальних за операційні підрозділи міліції осіб проводити регулярні інспектування, а також пілотний проект, що спрямований на покращення професійного та психологічного відбору персоналу для служби в міліції.

Матеріальні умови, в яких утримуються затримані, залишають бажати кращого. Наприклад, Комітет закликає урядові структури надати підтримку, включаючи фінансову, Міністерству внутрішніх справ у його спробах покращити умови затриманих в центральних ізоляторах тимчасового утримання.  Приміром, Комітет рекомендує, щоб поступово знімалися ставні з вікон ізоляторів (окрім решіток, вікна додатково закриваються ставнями, що не пропускають денного світла), а також створювалися площадки, де можна було б займатися фізичними вправами. У відповідь, влада повідомила, що, наприклад, 84,5 % ізоляторів вже облаштовані такими площадками.

Комітет по запобіганню катувань суворо засудив умови утримання іноземних громадян та осіб без громадянства згідно законодавства щодо іноземців та біженців. Комітет рекомендує виділити достатньо ресурсів для структур, що відповідають за центри утримання іноземних громадян з метою забезпечення мінімальних людських потреб (їжа, одяг, проживання). Українська влада зазначає, що було виділено ресурси для облаштування і ремонту існуючих ізоляторів, та спорудження нових.

Комітет привітав заходи, що були здійснені з метою зменшення переповнення місць позбавлення волі та покращення їхніх матеріальних умов. Проте, з огляду на той факт, що СІЗО все ж залишаються переповненими, Комітет наголошує, що затримання до вияснення має використовуватися лише у виняткових випадках і на мінімальну тривалість, сумісними з інтересами правосуддя. У відповідь, влада послалася на зусилля Департаменту виконання покарань, офісу Генерального Прокурора, Верховного Суду та регіональних органів влади, що зробили можливим зменшення кількості затриманих у досудовому ув’язненні.

Повний текст звіту англійською КЗК доступні тут:

http://www.cpt.coe.int/documents/ukr/2004-34-inf-eng.htm

Відповіді українського уряду англійською доступні тут:

http://www.cpt.coe.int/documents/ukr/2004-35-inf-eng.htm

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: