Публікація

Оприлюднено звіт-доказ “гібридної” окупації Росією шахтарського міста Кадіївка (Стаханов)

29 квітня в Українському кризовому медіа-центрі відбулась презентація звіту про початок окупації української Кадіївки (Стаханова), підготовлений Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). У звіті встановлено хронологію сучасних подій у місті з посиланням на свідчення майже 30 місцевих мешканців. Автори проаналізували підготовку до захоплення міста, як відбувалися мітинги, хто захоплював та обстрілював місто і як їм чинили спротив, а також факти зневаги свободи слова і атаки на журналістів, насильницькі зникнення та ймовірні вбивства.

У звіті наявні докази залучення Російської Федерації до захоплення міста – озброєних кубанських казаків, чеченців, російських військових посадовців. Звіт також посилається на свідків, які говорять про те, що частина містян проходила підготовку у військових таборах Росії за декілька років до окупації.

Координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда розповів про непросту роботу над звітом протягом шести місяців та сотні годин, які були витрачено на розшифровки записів та пошук інформації. Також він повідомив, що матеріали звіту вже використовуються суддями Європейського суду з прав людини у справах, ініційованих жертвами збройного конфлікту, і в майбутньому можуть стати цінним джерелом інформації для слідчих Міжнародного кримінального суду, до компетенції якого входить притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Євген Шляхтін, мешканець міста Кадіївки (раніше Стаханов), знаходився місяць у полоні і розповів у прямому ефірі про катування та вбивства тих, хто мав проукраїнську позицію.

«Я прийняв активну участь у зборі свідчень про окупацію Стаханова. Поділився своїми спогадами патріотичних акцій та полону, допоміг знайти інших очевидців окупації мого рідного міста. Це мій маленький гвинтик у боротьбі з ворогом у “гібридній війні”. Бо тільки правда повинна розвінчувати міфи про “руський світ” і те що він несе за собою. А це: грабіж, тортури, гуманітарну катастрофу та смерть»,  – зазначив колишній полонений.

Наприкінці презентації координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда звернувся до усіх свідків збройної агресії проти України з закликом наслідувати приклад мешканців Кадіївки та повідомити Центр документування про відомі їм обставини.

«На жаль, багато часу вже минуло з тих подій. Щось забувається, щось видаляється з інтернету. Наша задача – зберегти пам’ять про жахливі злочини збройних формувань РФ на теренах тимчасово окупованих територій України, щоб злочинці понесли справедливе покарання, а постраждалі отримали належні компенсації. Історія показала, що всі загарбники, залишаючи окуповані території, знищують докази воєнних злочинів. Щоб не дати доказам зникнути, ми маємо задокументувати беззаконня окупантів для майбутніх військових трибуналів!», – наголосив Олексій Біда.

Вони казали “парєбрік”. Презентація звіту про початок окупації української Кадіївки

Вони казали “парєбрік”. Презентація звіту про початок окупації української КадіївкиОлексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛЄвген Шляхтін, колишній полонений, мешканець міста Кадіївки

Gepostet von Український кризовий медіа-центр am Mittwoch, 29. April 2020

Зі звітом Центру документування УГСПЛ «Історія одного міста: Кадіївка: назву змінено, окупація триває» можна ознайомитися тут: https://cutt.ly/IydKj9x.

Довідково: Центр документування УГСПЛ займається історіографією подій гібридного збройного конфлікту в Україні на прикладі окремих міст Донбасу. Нині уже задокументовані події у:

  1. Сєвєродонецьку: https://bit.ly/3eOvvsG;
  2. Мар’їнці: https://bit.ly/3cFGJ0v;
  3. Попасній: https://bit.ly/2VPWs6l;
  4. Маріуполі: https://bit.ly/2Y0Ozxx;
  5. Переможному: https://bit.ly/3eIII64;
  6. Станиці Луганській: https://bit.ly/2zpHQDj;
  7. Слов’янську: https://bit.ly/2VQY0x9.

Право знати правду – один з 4 базових елементів перехідного правосуддя. Наприкінці минулого року правозахисники презентували оновлену українську модель перехідного правосуддя (https://bit.ly/2yEriXA) задля захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту. Нині концепцію доопрацьовують в робочій групі з питань реінтеграції ТОТ Комісії з питань правової реформи при Президентові України (https://bit.ly/2S2oCdo).

 

Документування подій на Донбасі з 2014 року і до тепер відбувається в рамках програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом

доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: