Публікація

Онлайн кредит: про що потрібно знати, щоб не стати «жертвою»

Особливість кредитування онлайн полягає в спрощеній процедурі отримання коштів. Її перевагою є відсутність необхідності відвідування банківських установ, підписання паперових документів, отримання купи довідок для підтвердження платоспроможності того, хто хоче позичити кошти. Чи може така послуга нести загрозу для інформаційної безпеки людини? Давайте розбеоремося.

Позичальником в такому кредитуванні виступає не банк, а фінансова установа, діяльність якої полягає у видачі населенню невеликого розміру кредитів під великі процентні ставки.

Для отримання онлайн кредиту достатньо лише паспорта та ідентифікаційного коду.

Закон України «Про захист персональних даних» визначив, що персональні дані – відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Таким чином, інформація щодо прізвища, ім’я та по-батькові, серія та номер паспорту, місце реєстрації, ідентифікаційний код тощо являється персональними даними. Доступ до них обмежений, оскільки відноситься до конфіденційної інформації. Згідно до ст. 5 Закону України «Про захист персональних даних», об’єктами захисту є персональні дані.  Відповідно ніхто не має права її використовувати без згоди особи.

Проте якщо стороння особа отримає доступ до персональних даних іншої особи і за допомогою цієї інформації оформить кредит онлайн, то проблеми в першу чергу виникнуть у безпосередньо цієї особи.

 Отже декілька порад для споживачів, як не стати «жертвами» шахраїв і не отримати випадково заборгованість перед фінансовою установою.

 1. Не давайте оригінали, копії, фотографії своїх документів стороннім особам.

 2. Зберігайте документи (паспорт та ідентифікаційний код) в надійному місці. Доступність дітей до мережі Інтернет та іноді дитяча цікавість може призвести до того, що члени Вашої родини можуть «ненароком» отримати кредит, заповнивши відповідну форму без Вашого відома.

 3. У випадку, якщо хтось хоче отримати доступ до Ваших персональних даних, то цій особі потрібно зазначити мету для обробки Ваших персональних даних. Мета обробки персональних даних має бути сформульована в законах, інших нормативно-правових актах, положеннях, установчих чи інших документах, які регулюють діяльність володільця персональних даних, та відповідати законодавству про захист персональних даних. Обробка персональних даних здійснюється відкрито і прозоро із застосуванням засобів та у спосіб, що відповідають визначеним цілям такої обробки.

Отже, якщо Ви не отримали чіткої інформації щодо конкретної мети, то краще утриматися від передання інформації. 

В свою чергу, підставами для обробки персональних даних є: 1) згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних; 2) дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень; 3) укладення та виконання правочину, стороною якого є суб’єкт персональних даних або який укладено на користь суб’єкта персональних даних чи для здійснення заходів, що передують укладенню правочину на вимогу суб’єкта персональних даних та інш.

4. Якщо ж хтось використав Ваші персональні дані та отримав кредит на ваше ім’я, то потрібно негайно звернутися до поліції, де повідомити про факт незаконного використання Ваших персональних даних та факт шахрайства для порушення кримінального провадження і проведення відповідного розслідування.

Про те, що хтось оформив кредит без відома особи можна дізнатися, наприклад, за допомогою Українського бюро кредитних історії (https://www.ubki.ua/credit-history-ua), де особа може запросити свою кредитну історію. Але найчастіше про кредит можна дізнатися, коли починають поступати листи чи дзвінки від самої фінансової установи, яка позичила кошти.

 5. У випадку, якщо у Вас з’явилася інформація про наявні виконавчі провадження (а таке можливе у разі винесення заочного судового рішення або вчинення виконавчих написів нотаріусом про стягнення заборгованості за кредитом) і якщо Ви жодного кредиту онлайн не отримували, то потрібно негайно звернутися до суду з заявою про оскарження вчинення виконавчих написів нотаріусів. Також потрібно повідомити саму виконавчу службу, яка відкрила провадження, про те, що Ви звернулися до суду з відповідною заявою.

 Доступ до швидкого кредитування онлайн має свої переваги, коли особі терміново потрібно кошти. Крім того, це допомагає економити час на відвідування банківських установ. Проте така доступність часто призводить до незаконних дій осіб, які змогли отримати доступ до персональних даних іншої особи. Отже, радимо користуватися запропонованими порадами, щоб зменшити шанс отримати заборгованість за кредит, якого ніколи не оформлювали.

 

 

Автор: Ольга Семенюк, юристка та правозахисниця.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: