Публікація

Омбудсмен Валерія Лутковська: «Уряд потребує нашої експертної оцінки»

Сьогодні, 4-го липня в Офісі Омбудсмена відбулась нарада щодо організації моніторингу виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020-го року.

Захід, у якому взяли участь представники громадських та міжнародних організацій, підготувала Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії».

Учасники наради обговорили результати та проблеми, які виникали під час моніторингу в І-му кварталі 2016-го року, а також надали пропозиції щодо подальших дій членів громадської Платформи моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини та виконання Плану дій з її реалізації. Нагадаємо, що план було затвердженого розпорядженням КМУ від 23 листопада 2015-го №1393-р.

DSC_9451

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначила: «В нашій діяльності Уряд – не вороги. Уряд потребує нашого експертного забезпечення, нашої експертної оцінки. Пріоритетним є виконання саме Національної стратегії, а План є інструментом для реалізації».

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ наголосив: «Ми не хочемо, щоб цей документ залишився на папері. Ми хочемо, щоб він втілювався в життя, тому запровадили такий моніторинг. Завдяки такому активному втручанню ми даємо зрозуміти, що не забули про цей документ. Думаємо, що він має ефект на органи державної влади».

DSC_9461

При обговоренні були визначено ряд проблемних питань, що виникали під час моніторингу, зокрема:

1) взаємодія з місцевими органами влади, оскільки більшість з них не має власних Планів на виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, а  також оригінального розуміння Національної стратегії;

2) відмова деяких органів влади у співпраці з громадськістю, нерозуміння ними суті деяких заходів, передбачених Планом дій, а тому і відмова у виконанні таких заходів.

Валерія Лутковська підкреслила: якщо Кабінет Міністрів не буде виконувати листи Мін’юсту щодо вчинення певних дій, які сприятимуть виконанню Плану дій та рекомендацій, наданих представниками громадянського суспільства центральним органам виконавчої влади – буде реакція Уповноваженого ВРУ з прав людини та відповідне звернення до Прем’єр-міністра.

DSC_9445

Учасниками засідання визначили алгоритм подальших дій:

1) співпраця з органами влади через запити, робочі групи та безпосереднє спілкування з виконавцями Плану дій. Надання їм експертної допомоги та моніторинг виконання Плану;

2) координація між представниками громадянського суспільства для спільної діяльності, а також залучення до діяльності Платформи нових експертів та неурядових організацій;

3) складення піврічного звіту, до якого буде входити аналіз заходів, термін виконання яких ІІ-ий квартал 2016-го року, а також заходів, які не були виконані у І-му кварталі 2016-го року.

DSC_9457

Будемо вдячні за пропозиції та зауваження щодо алгоритму моніторингу, форми звітності представників громадянського суспільства, які ви можете надсилати на адресу електронної пошти [email protected].

Захід організовано програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: