Публікація

Омбудсман звернулася до Президента через ЗМІ

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Н.І. Карпачова звернулася через засоби масової інформації до Президента України Л.Д .Кучми зі зверненням щодо утримання без законних підстав членів екіпажу судна “Навстар-1”, громадян України – Миколи Мазуренка і Івана Сощенка.

Звернення

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Н.І. Карпачової

Український Омбудсман, здійснюючи свої контрольні повноваження у сфері дотримання прав і свобод людини, продовжує розпочате ще в серпні 2003 року провадження відносно долі екіпажу судна “Навстар-1” і, зокрема, капітана Миколи Мазуренка і старшого помічника капітана, Івана Сощенка, яких було засуджено в Іраку до 7 років позбавлення волі, де вони відбували покарання в кількох місцях, зокрема і в сумнозвісній в’язниці Абу-Грейб.

Як було встановлено перевіркою Уповноваженого з прав людини, 17 червня 2004 р., в порядку екстрадиції, два українських дипломати доставили моряків в Україну, а також привезли три пакети неофіційного перекладу матеріалів справи, один з яких було передано до Міністерства юстиції України з наступним направленням на розгляд Верховному Суду України.

Відповідно до ст. 47 Кримінально-процесуального кодексу України, родини Мазуренка і Сощенка звернулися за адвокатським захистом, але вже три тижні з моменту повернення моряків на Батьківщину, до ув’язнених не допускають адвоката, чим брутально порушують їхнє конституційне право на захист.

Окрім цього, перевіркою українського Омбудсмана було встановлено, що без документально підтверджених юридичних підстав, а саме: без вироку Іракського суду, який набрав чинності, двох українських громадян після 10 місяців поневіряння по іракських в’язницях утримують під вартою в рідній країні .

Це суперечить ст.4 Кримінально-виконавчого кодексу України та ст. 6 Європейської Конвенції про передачу засуджених осіб, де зазначено, зокрема, що підставою для відбування покарання є вирок суду, який набрав законної сили. При цьому держава винесення вироку має надати завірену копію рішення суду, а також закону, на якому воно ґрунтується.

Проте серед документів, що були передані в Україну, наявним є тільки вирок від 13 жовтня 2003 р., який було скасовано 8 грудня 2003 року Касаційним судом Іраку. Іншого ж вироку, за яким начебто моряки повинні відбувати покарання, в Україні немає.

В українського Омбудсмана виникає питання: на яких правових підставах Сощенко І.І. та Мазуренко М.Д. утримуються під вартою і куди дивиться прокуратура столиці України, яка здійснює нагляд за дотриманням законів у місцях застосування заходів примусового характеру (ст. 44 Закону України “Про прокуратуру”) і, зокрема, в СІЗО № 13 м. Києва.

Український Омбудсман вважає, що, за відсутності документально підтверджених правових підстав, утримання громадян Мазуренка та Сощенка в СІЗО № 13 з 17 червня 2004 р. є незаконним.

Тому, на підставі Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, звертаюся через ЗМІ до Президента України, як гаранта дотримання конституційних прав і свобод людини, а також до органів прокуратури, які здійснюють нагляд за дотриманням цих прав у місцях позбавлення волі та до керівництва Департаменту з питань виконання покарань, у підпорядкуванні якого знаходиться СІЗО № 13, де утримуються без законних на це підстав громадяни України – Микола Мазуренко і Іван Сощенко, з вимогою про їх негайне звільнення.

8 липня 2004р.

Ніна Карпачова

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: