Публікація

Олена Семьоркіна: “Український національний центр розбудови миру і Мінреінтеграції – ключова ланка, яка має координувати і забезпечувати створення самої системи документування воєнних злочинів”

15 грудня 2021 року відбулася презентація Українського національного центру розбудови миру, який було створено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції). 

У заході взяла участь співголова Експертної ради Мінінтеграції, аналітикиня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олена Семьоркіна. Пропонуємо вашій увазі скорочену версію виступу експертки:

Як захистити людину під час війни? Це дуже складне завдання для будь-якої держави — чи держава багата, чи держава бідна. Світова спільнота виробила ряд інструментів, які спрямовані на зменшення страждань людей. Це система міжнародного гуманітарного права, система міжнародного права у сфері прав людини. Україна для себе обрала ще один інструмент на додаток до вже сказаних: це інструменти правосуддя перехідного періоду. Ви знаєте чотири основні складові правосуддя перехідного періоду: покарання винних, репарації, право на правду і гарантія неповторення. Так от жодну з цих складових правосуддя, які мають головну мету — справедливість для жертв, ми не забезпечимо, якщо ми не будемо моніторити і документувати все, що відбувається під час збройної агресії. 

Ми не проведемо кримінальне переслідування ні в українських судах, ні в міжнародних судах. Ми не зможемо виплатити репарації, якщо ми не будемо документувати, фіксувати все, що відбулося у нас внаслідок обстрілів, все, що відбувається внаслідок незаконного відчуження майна на тимчасово окупованих територіях держави окупантом. 

Право на правду базується на свідченнях. Це те, що стане основою освітніх програм, історичних досліджень, архівних досліджень, основою виховання майбутніх поколінь на засадах миру і порозуміння. Гарантія неповторення, зокрема, така складова як люстрація чи перевірка благонадійності чиновників — також документальне підтвердження причетності особи чи непричетності до окупаційних адміністрацій. Тому ми, група неурядових організацій України, які документують все, що відбувається під час збройної агресії з 2014 року, зібралися, запропонували Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України свою допомогу, свій досвід. На сьогодні елементи документу, який називається “Концепція державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, інших порушень, які відбуваються під час збройної агресії Російської Федерації проти України” — лише частина інформації з цього документу я сьогодні вам показую. Це колективна праця моїх колег, яка підтримана міністерством. 

Ми вважаємо, що заходи реінтеграції, які держава вже сьогодні готує, також неможливо запланувати, не розуміючи, що відбувається на окупованих територіях і на непідконтрольних територіях. Як держава буде планувати бюджет — заходи, ресурси, кадри. Ми не зможемо цього зробити, якщо ми не будемо відстежувати вже сьогодні те, що робиться у сфері освіти, дороги, інфраструктури. Чим навчають наших дітей? Чому навчає наших дітей держава-окупант? Чим лікує наших дітей держава-окупант? Це все повинна знати Україна. Цю інформацію наразі збирають і ми, неурядові організації, і зокрема моніторингова місія ООН. Ми маємо намір передати ці інструменти, той досвід, який є у нас — державі. Для зовнішньої політики ви знаєте, що Україна вже подала ряд заяв у міжнародні юрисдикційні органи, як було вже згадано сьогодні, до Європейського суду з прав людини, і Міжнародний кримінальний суд. В основі цих подань — матеріали, які були зібрані неурядовими організаціями, оформлені Міністерством юстиції України, Офісом генерального прокурора і подані до відповідних судів. 

В основі рішень, які приймаються на рівні Генеральної асамблеї ООН, парламентської Асамблеї Ради Європи —  документи, матеріали, свідчення, які були зібрані під час моніторингового документування нашими неурядовими організаціями. 

Для нас Український національний центр розбудови миру і Мінреінтеграції — це ключова ланка, яка має координувати і забезпечувати створення самої системи. Ми маємо напрацювати законодавство, яке визначить повноваження державних органів, органів місцевого самоврядування, визначить зв’язки між усіма суб’єктами системи. Ми маємо створити технічні регламенти документування, моніторингу, формування баз даних, обміну цими даними. Ми повинні визначити коло інституцій. І це будуть не тільки державні органи і органи місцевого самоврядування. Це також і ми, неурядові організації, і, звичайно, міжнародні моніторингові місії, які мають багаторічний досвід здійснення моніторингу під час збройних конфліктів. Також для нас важливим є створення і, можливо, використання чинних баз даних, тому що саме ці документи і матеріали будуть основою майбутніх політик: внутрішньої політики захисту прав людини, реінтеграції і зовнішньої політики, адвокації України на міжнародній арені. 

Ми, неурядові організації, вважаємо ключовим також у цій системі наявність зовнішнього контролю — з боку і організацій, міжнародних донорських організацій, які надають технічну допомогу Україні. Також ми, неурядові організації, будемо частиною системи і спостерігатимемо ззовні за тим, як наші ідеї втілюються в життя. Як кажуть, “один в полі не воїн”. Мушу сказати, що ми це зробили разом. Звичайно, що без підтримки ідеї міністерством це не було б взагалі можливим. Те, що вже говорив Олександр Смірнов: Україна буде унікальною країною, яка під час конфлікту зробить систему, що буде долати наслідки збройної агресії. Жоден центр документування, який існує  у світі, по-перше, не був створений державою, яка воює і, по-друге, не був створений під час війни. Ми це мусимо зробити зараз. Таким чином, ми дамо відповідь на питання дітям, які розповідали про свій досвід окупації. Ми наблизимо мир. Також хочу сказати слова вдячності тій організації, яка повірила в нас у 2015-му році — це Агентство США з Міжнародного розвитку, програма “Права людини в дії”. Саме ця програма дозволила реалізувати наші задуми щодо втілення засад перехідного правосуддя в Україні, створити систему і почати створення системи документування державної. Звичайно, у нас попереду дуже багато роботи, але у нас дуже гарний початок. Я вас всіх вітаю зі створенням Центру.

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: