Публікація

Олександр Павліченко: «Це історія, яка справді закінчилася успішно для Жанари Ахметової — сьогодні вона вийшла на свободу»

Сьогодні, 22 листопада 2017 року, Апеляційний суд міста Києва звільнив з-під варти журналістку Жанару Ахметову, екстрадиції якої домагається Казахстан. Її віддали на поруки народному депутату Світлані Заліщук. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко відвідував усі засідання суду в цій справі та виступав поручителем Ахметової в суді першої інстанції.

Сьогодні відбулося засідання суду, яке розглянуло апеляційну скаргу адвокатів Жанари Ахметової щодо зміни запобіжного заходу. Нагадаю, що 2 листопада цього року Шевченківським районним судом було ухвалено рішення щодо екстрадиційного арешту терміном на 60 діб до 1 січня 2018 року, згідно з яким Жанара Ахметова мала перебувати в слідчому ізоляторі міста Києва. Адвокати не погодилися з таким рішенням і подали апеляційну скаргу, яка сьогодні була розглянута.

Троє суддів апеляційної інстанції сьогодні взяли до уваги доводи, які наводили адвокати. Передовсім пов’язані з тим, що Жанара Ахметова не мала жодних підстав залишати Україну. Вона не має документів для виїзду. Вона перебуває в статусі шукача притулку і ця процедура триває, як правило, понад один рік. Впродовж цього терміну вона не може знаходитись в слідчому ізоляторі. На її утриманні є малолітня дитина, син, якому нещодавно виповнилося 10 років, який на сьогоднішній день перебуває сам. І оцей розрив сімейних зв’язків є дуже важливим. Жанара, нагадаю, вже якраз місяць, від 22 жовтня, перебувала у слідчому ізоляторі міста Києва. Відповідно немає підстав тримати її в СІЗО, висловлюючи занепокоєння, що вона може зникнути, що вона не буде з’являтися на слідчі дії, оскільки вона зацікавлена у тому, щоб ці слідчі дії відбувалися. Для того, щоб вона отримала, в тому числі, і статус біженця в Україні.

Сьогодні судді своїми питаннями дуже чітко визначили мотивацію, якою керувалися адвокати, висловлюючи клопотання про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою в слідчому ізоляторі на менш жорсткий вид запобіжного заходу – чи то домашній арешт, чи віддати на поруки, вдаючись до поручительства. І суддя зважив на присутність у залі депутата Верховної Ради Світлани Заліщук, яка була поручителем судді першої інстанції. Я зазначу, що я так само виступав поручителем у суді першої інстанції.

Враховуючи всі обставини справи, беручи до уваги і особу Жанари Ахметової, і передовсім те, що вона не мала наміру залишати територію України  і шукала притулку, і має тут сильні соціальні зв’язки, передовсім дитина її знаходиться в Києві, вона має визначене постійне місце проживання і таке інше… Враховуючи все це, суддя ухвалив рішення скасувати рішення суду першої інстанції, звільнити Жанару Ахметову безпосередньо в залі суду і обрати їй запобіжний захід у вигляді поручительства, підписку про невиїзд, забороняючи виїжджати за межі Київської області, зобов’язуючи її виконувати всі вимоги слідства, які будуть висуватися; з’являтися на всі виклики і, відповідно, брати участь у всіх слідчих діях, що будуть проводитись щодо неї. Власне це та мета, яку ставили перед собою адвокати, захисники.

DSC_7982-1
Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Я зазначу, що була дуже велика група підтримки. Було дуже багато представників засобів масової інформації, і від самого початку якраз Українська Гельсінська спілка з прав людини була залучена до цього процесу, “моніторячи” цей процес і активно надаючи підтримку стороні захисту; співпрацюючи з адвокатами, консультуючи їх щодо практики Європейського суду з прав людини зокрема. І сьогодні я розмовляв з групою захисту – вони готові працювати в напряму стратегічної справи, але досвіду у них в цьому немає. Я їх консультував щодо можливості надати допомогу адвокатами при застосування Правила 39 Європейського суду в разі, якщо постане потреба з призупиненням процедури екстрадиції, у разі ризику видачі Ахметової до Казахстану; інших ситуацій, які можуть розглядатися в контексті підготовки справи до ЄСПЛ.

Також можна зауважити підтримку з боку народних депутатів. Я зазначу, що я брав участь у засіданні Комітету зі свободи слова Верховної Ради України, де доповідав про ситуацію. В результаті розгляду цього питання Комітет одноголосно ухвалив рішення про висловлення своєї підтримки клопотання щодо зміни запобіжного заходу, з яким звернувся до Генерального прокурора. І це клопотання так само сьогодні було долучено до матеріалів справи при розгляді справи в суді апеляційної інстанції. Відповідно, можна сказати, що під підписку про невиїзд, під особисте поручительство народного депутата, зараз Жанара Ахметова матиме можливість піклуватись про свою дитину, яка залишається тут. І, знову таки, більш активно займатися питаннями щодо набуття статусу біженця, оскільки працюють адвокати, і вона, передовсім не має потреби, як ми вже сказали, тримати її під вартою. Відновлена міра справедливості, яка має встановлювати пропорційність запобіжного заходу, який, я вважаю, було порушено при обранні їй такого запобіжного заходу судом першої інстанції.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: