Публікація

Окупанти скалічили херсонця за 17 днів ув’язнення: історія Олександра Д’якова

Херсонець Олександр Д’яков відомий у місті своєю проукраїнською позицією: він виходив на місцевий Майдан під час Революції гідності та відвідував збори у столиці. Також чоловік вів доволі активну діяльність: був депутатом у Дніпровській райраді Херсона, очолював ОСББ, займався підприємницькою діяльністю. Відповідно після окупації рідного міста Д’яков також не пас задніх за що і потрапив на 17 діб до російської катівні, а опісля – на кілька місяців до лікарні. Що довелось пережити чоловік розповів медіаплатформі «Вгору» в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна»

Олександр Д'яков. Фото: Ігоря Бойченка
Олександр Д’яков. Фото: Ігоря Бойченка

Допомога ЗСУ з окупованого міста 

За тим, як у перші дні повномасштабного вторгнення армія РФ атакувала Чорнобаївський військовий аеропорт та Нову Каховку, Олександр спостерігав з вікон своєї оселі. Одразу почав обдзвонювати своїх екс-колег і радитись чим вони займатимуться далі. 

– А що ми могли робити? Збирати дані та передавати їх нашим військовим, що і почали займатись від початку захоплення Херсона,  – коротко розповідає Олександр Д’яков про свою діяльність під час окупації.

Їхня група сповіщала про переміщення техніки, солдат та співробітників ФСБ.  Згодом допомогли вивезти з окупованого міста українських військових. Спротив тривав доки окупанти не арештували одного члена групи, а вже потім – прийшли за кожним. 

Мітинг в Херсоні 5 травня. Олександр Д'яков на передньому плані праворуч із перевернутим українським прапором на плечах. Фото «Вгору»
Мітинг в Херсоні 5 травня. Олександр Д’яков на передньому плані праворуч із перевернутим українським прапором на плечах. Фото «Вгору»

«Нестерпні умови створювали навмисно»

Олександра Д’якова затримали у серпні 2022 року. Він вважає, що це сталось не випадково. Згодом дізнався підтвердження: їхню групу довго «ввели», планували забрати одразу усіх, але «виловлювали» по одному. Тримали затриманих у катівні на вулиці Теплоенергетиків.

Олександр Д'яков провів 17 діб у цій російській катівні на вул. Теплоенергетиків у Херсоні. Фото Олександра Корнякова, 2023
Олександр Д’яков провів 17 діб у цій російській катівні на вул. Теплоенергетиків у Херсоні. Фото Олександра Корнякова, 2023

У камері, розрахованій на трьох, постійно перебувало 6-7 осіб. Попри те, що до окупації в цьому  ІТТ  зробили ремонт та встановили систему кондиціонування, Олександр пригадує, що вона майже не працювала: дихати не було чим. На думку чоловіка росіяни її навмисно зіпсували.

– Була дуже висока вологість, і таке враження, що ти майже у воді. Людина, яка там перебувала більше, ніж місяць, однозначно отримувала проблеми з легенями, з дихальною системою, – розповідає Д’яков. 

Для того, щоб потрапити до загального душу, затримані проходили шляхом приниження та болю: тюремники били, застосовували електрошокери і робили все, щоб бранці відмовлялись туди ходити. За словами чоловіка, доводилось обмиватись водою з пляшок над «вбиральнею» у камері. 

Те чим годували в ІТТ, за свідченнями чоловіка, назвати їжею не можна. До того ж порції були зовсім мізерні. Коли його ув’язнили, то  побили так, що не міг п’ять днів взагалі їсти  – тільки пив. Тож свою їжу віддавав хлопцям з камери.

З 2019 року Олександр має проблеми із серцем, тож постійно приймає ліки. Перші десять днів йому взагалі не дозволяли передачі, тому що не йшов на співпрацю. Коли ж нарешті передали пігулки, віддали не все. 

– Заходить один з тих, хто нас охороняв, приносить мої ліки й каже: «Обирай, що тобі важливе. Я тобі все не віддам». Я кажу: «В сенсі не віддасте? Мені всі ці таблетки потрібні». Він каже: «Ні, обирай найважливіше». Типу, інше піде в спільну «аптечку». Довелося вибирати, на жаль.

«Хотіли, щоб ми катували струмом один одного»

Олександра Д’якова окупанти піддавали катуванням. Чоловік  згадує, як росіяни влаштували перехресний допит і намагалися «підвести» ув’язнених до того, щоб вони катували один одного. Чоловіки витримали це випробування. 

Як і інші бранці окупантів, чоловік звертає увагу на садизм тюремників. Про своїх катів розповідає, що з ним «працювали» ФСБшники.

«Я не бачив облич, я бачив очі. І по очах читав, що людині приносить задоволення, коли вони катують іншого,» – ділиться пережитим Д’яков. 

За його словами катування в ІТТ відбувались в режимі 24/7. Він постійно чув крики затриманих: і вдень, і вночі. 

– В мене було 4 або 5 допитів. На п’ятий раз вони майже не катували, бо я вже в такому стані був, що катувати вже нікуди було, і так постійні болі були. Катування само по собі вже йшло, – розповідає чоловік. 

Олександр говорить, що від нього самого вимагали, щоб він пішов на співпрацю і здав всіх, хто брав участь у русі опору. При тому, що зізнання нічого не вирішувало  – росіяни й так вже все знали, і їхній обізнаності чоловік був здивований. Намагалися вибити свідчення того, що передаючи дані, він хотів, щоб загинули цивільні люди. Д’яков зрозумів, що ці слова окупанти намагаються записати на відео і сказав, що говорити нічого не буде. Йому пообіцяли за непокору зламати ногу. Цього не зробили, але покалічили і довели до зараження. Колишній ув’язнений пригадує, що напади болю часом були такої сили, що вночі кусав себе за руку аби стогоном не розбудити сусідів по камері.

Дорогою сміялись: «Сань, тобі ногу відріжуть»

Стан здоров’я Олександра Д’якова настільки погіршився, що окупанти були змушені відвезти його до лікарні. Травмована нога розпухла і стала вдвічі більшою, пішли некрози… Дорогою з чоловіка сміялися: «Сань, а тобі ногу відріжуть…». 

Чоловік згадує, що у першій лікарні його не прийняли, тому що там керівником зміни була проросійськи налаштована людина. не допоміг навіть супровід окупантів: надавати медичну допомогу просто відмовили. Його шпиталізували у Дніпровській районній. Там після трьох днів під крапельницями, його прооперували, вирізали частину вен.

Так сьогодні виглядає нога Олександра Д'якова, травмована росіянами під час катувань. Фото Ігоря Бойченка
Так сьогодні виглядає нога Олександра Д’якова, травмована росіянами під час катувань. Фото Ігоря Бойченка

Наступні кілька місяців чоловік провів у лікарнях. Напевно, лікарі тримали свого пацієнта трішки довше, ніж потрібно, бо він пояснив головному лікарю, що на нього чекає після виписки: строк у  20 років «за тероризм».

Коли росіяни почали готуватися до так званої «евакуації», з’явився шанс втекти. Олександр Д’яков, який до того міг пересуватись лише на колісному кріслі, просто вийшов з лікарні, дістався зупинки і дістався до помешкання, в якому переховувався допоки Херсон не звільнили ЗСУ. 

Катування не минули дарма: чоловік і досі лікує ногу. Але попри всі складнощі Олександр Д’яков не опускає рук: волонтерить та навчається правозахисту аби допомагати так званим цивільним полоненим. 

– Нас називають людьми, які були незаконно утримувані в результаті збройної агресії РФ. Але я вважаю, що ми все ж таки полонені. Я не кажу, що військові не страждають, але багато цивільних пережили набагато більші тортури, ніж військовополонені. Тих, хто займав проукраїнську позицію і все робив для ЗСУ, на окупованих територіях так катують… вбивають, грубо кажучи.

На даний момент три члени групи опору, до якої входив Олександр, і досі ув’язнені. Про їхню долю з 2022 року нічого не відомо. За словами чоловіка є й такі цивільні українці, які були затримані у 2014 році і про їхніх стан здоров’я та місце перебування також немає жодної інформації.  


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Ця публікація/візуальний матеріал зроблений завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через USAID Ukraine – USAID Україна. Зміст публікації є виключною відповідальністю УГСПЛ і не обов’язково відображає погляди USAID –  Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: