Публікація

Окупанти оголосили мобілізацію в Криму. Як її уникнути?

Призов і мобілізація громадян України до збройних сил держави-окупанта є грубим порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема положень IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

В умовах окупації варіантів, щоб уникнути мобілізації не так багато, однак шукайте способи саботувати її.

1. Виїхати з окупованої Росією території

Перший та найефективніший варіант — виїхати в третю країну. Після чого ви зможете звернутись до українського посольства та отримати там документи на повернення до України. Або зможете попросити притулку як українські громадяни. Дуже важливо виїхати до отримання повістки, інакше окупанти не випустять вас з підконтрольної їм території. 

2. Переховуватися

Другий варіант —  переховування від мобілізації не за місцем прописки. Не відповідайте на дзвінки з незнайомих номерів телефоні, або змініть свій номер телефону. Цей спосіб не може гарантувати, що вас не мобілізують. Адже ні про яке дотримання окупантами процедур не йде мова. Можуть зняти з автобуса, видати повістку спіймавши на вулиці. Тому скоротіть своє перебування в публічних місцях до мінімуму. Не повідомляйте про своє місце перебування людям, яким ви не можете повністю довіряти. Так, цей спосіб може залишити вас без роботи: краще бути безробітним чи мертвим?  Життя це найцінніше що у вас є. 

3. Якщо мобілізували насильно

Якщо ви були насильно мобілізовані та відправлені на фронт помирати за «рускій мір», то за першої можливості повідомте про своє бажання залишитись живим та здатись в полон. 

Для цього зателефонуйте за цими номерами та повідомте про ваше небажання воювати:

+38 066 580 34 98

+38 093 119 29 84

Або зверніться через чат-бот «ХОЧУ ЖИТЬ».    

Українська сторона організує для вас умови для здачі в полон. Цим ви збережете своє життя та не виконуватимете злочинних наказів. Після здачі в полон ви самостійно зможете залишитись на території України, навіть якщо окупанти будуть передавати запит на ваш обмін. 

Важливо Виконання злочинних наказів, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури, будуть кваліфіковані як злочини без строків давності, отже рано чи пізно ви понесете передбачену законодавством України та міжнародним правом відповідальність. Навіть якщо ви були мобілізовані на війну з Україною примусово.

 Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до збройних сил РФ та приймаєте участь у війні з Україною, такі дії будуть розглядатись як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі. У випадку, якщо Ви займаєте командну посаду, ваша відповідальність може розглядатись у Міжнародному кримінальному суді.

Автор: Леонід Сітченко, юрист громадскої приймальні УГСПЛ з питань Криму

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: