Публікація

Огляд дотримання прав людини, пов’язаних в виборчим процесом, у Чернігівській області у червні 2004 року

Цим дайджестом Чернігівський громадський комітет захисту прав людини продовжує щомісячну підготовку та публікацію матеріалів щодо дотримання прав людини, пов’язаних з виборчих процесом, у Чернігівській області. Данні матеріали  підготовлені в рамках моніторингу дотримання прав людини під час виборів Президента України в ході реалізації проекту „Активний захист виборчих прав 2004” за фінансової підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва Швейцарії.

Напередодні початку передвиборчого процесу в Україні громадсько-політичне життя в регіонах, зокрема у Чернігівській області, значно активізувалося, що безпосередньо відобразилося на дотриманні та захисті прав та свобод людини.

Протягом червня динаміка політичних процесів в регіоні значно пожвавішала. Практично всі потужні політичні сили, як провладні, так і опозиційні, намагалися привернути увагу виборців до їх потенційного кандидата в Президенти України. Але, на нашу думку, в діях основних політичних гравців при проведенні різних заходів, як і у минулому, переважала популістська складова. Питання дотримання прав людини та основних свобод, таких як: свободи слова та друку, право на інформацію, доступ до правосуддя – практично не підіймалися. Опозиційні сили робили акцент на конкретних порушеннях законодавства з боку влади, наприклад, в питаннях плати за комунальні послуги, встановлення тарифів на теплопостачання, корупційних діях чиновників тощо. Але ніде не були зафіксовані приклади публічних заяв регіональних політичних лідерів про порушення універсальних прав людини з зазначенням таких прав. Всі зафіксовані приклади використання елементів цієї тематики, зводилося  до критики дій окремих осіб (мера, губернатора або іншого представника місцевої влади). Таким чином у червні місяці продовжувався характерний, досить поверховий підхід регіональних політичних сил  до розуміння питання захисту прав людини.

Не дивлячись на таке відношення до проблеми з боку політичних сил, ситуація з правами людини в регіоні, виходячи із політичної ситуації в країні, продовжує мінятися. Враховуючи це, у черговому випуску дайджесту ми наводимо нові тенденції у розрізі прав людини, що пов’язані з виборчим процесом.

Освіта з питань захисту права на вільні вибори та свободу волевиявлення, інших громадянських прав

Як і у минулий період, серед політичних рухів найбільш активно освітою з питань захисту права на вільні вибори та свободу волевиявлення, інших громадянських прав, займалися опозиційні партії. У зафіксованих нами випадках ця діяльність здійснювалася в формі освіти майбутніх членів виборчих комісій та спостерігачів.

Так, ґрунтовно продовжує підходити до навчання членів дільничних комісій та спостерігачів Чернігівський обласний осередок В.О. „Батьківщина”. Починаючи з 2 червня, 2 дні на тиждень (середа, четвер) проводяться студії з вивчення виборчого законодавства. Проте, іншим, ніж виборчим, громадянським правам, зокрема у розрізі Конституції України та міжнародного законодавства, під час освітніх дій увага не приділяється, що говорить про деяку вузьку спрямованість заходів. „Батьківщина”, як і інші політичні сили, поки проводять роз’яснювальну роботу лише серед майбутніх членів комісій та спостерігачів, забуваючи про можливість освіти пересічних виборців.

За даними, які нам надали інші партії та рухи, а також за матеріалами преси заходи подібних до вищенаведених з боку інших політичних сил не проводилися.

Але на нашу думку, така діяльність політичних сил у наступний період, зокрема після початку виборчого процесу буде продовжувати  зростати, адже освітні дії з питань захисту свободи вибору та інших громадянських прав, зокрема майбутніх членів дільничних комісій та спостерігачів, стане одним з головних напрямків діяльності регіональних штабів кандидатів у Президенти.

Поняття прав люди у громадській діяльності партій Чернігівщини

Ситуація з висвітленням політичними рухами у своїй діяльності проблеми дотримання прав людини порівняно з травнем не змінилася. Звернення до цієї проблематики у публічних виступах та у партійній пресі були досить поодинокі. Причому, як і раніше використовується розуміння прав людини, як злагода у суспільстві, постачання води, виплати пенсій та компенсацій, заборона на підвищення цін тощо.

Дещо окремо стоїть наступний захід. 26 червня Українська Народна Партія провела мітинг під стінами облдержадміністрації „з метою нагадати про Конституцію”. Кількість учасників мітингу – 30-40 чоловік. Як відмічають самі організатори мітингу: „під час заходу розповсюдження наліпок „Ющенко” пройшло досить мляво”. Мабуть, зміст цієї акції зводився до того, щоб дати зрозуміти громадянам, що реальним гарантом їх конституційних прав може бути Президент в особі Ющенка? 

До того нами зафіксовано намагання активістів „чорної „Пори” нагадати чиновникам облдержадміністрації про існування Конституції України. Акція мала назву „Згадайте про Конституцію”. За наданими нам даними, активістами руху держслужбовцям було роздано 50 примірників Конституції України.

За тими ж даними жодна з інших опозиційних сил на регіональному не заявила про цю дату якимись активними заходами. Провладні сили обмежилися централізованою появою біг-бордів з написом „Це – твоя Конституція”. Реальної роз’яснювальної роботи серед населення стосовно того, як реалізувати свої конституційні права, навіть, з нагоди річниці Конституції не проводилось. (Мається на увазі цільове донесення до людей інформації, яка спрямована на підвищення рівня обізнаності пересічного виборця зі своїми правами у виборчому процесі).

Останнім часом в діях практично всіх політичних сил проглядається зацікавленість в молодіжному електораті. Так, до Дня молоді (27 червня) було проведено:

  • під егідою Народної демократичної партії рок-фестиваль для молоді;
  • партія „Партія регіонів” провела КВК;
  • велика кількість молоді була присутня на фестивалі „Дружба – 2004” в с.Сеньківці Городнянського району (кордон трьох країн: України, Республіки Білорусь та Російської Федерації), організатором якого виступила влада.

Ми вважаємо, що основна мета зазначених заходів – спроба привернути молодь шляхом подання позитивної інформації. Враховуючи політичні реалії певною мірою безкоштовні розважальні заходи можна розглядати як елемент підкупу симпатій молодіжної категорії виборців.

Дещо інші засоби привернення до себе виборців використовують соціалісти. Їхнім основним засобом заяви про себе стало протистояння з діючим мером м. Чернігова О. Соколовим. Так, у червні соціалісти намагалися ініціювати проведення місцевого референдуму по відставці міського голови. Спроба зібрати прихильників цієї ідеї була здійснена 16 червня в приміщенні малої зали міського будинку культури, але вмілими діями представників влади захід був зірваний. Цим передвиборча діяльність соціалістів не обмежується. За інформацією, яку отримав наш комітет, протестні акції (спрямовані на протидію підвищенню комунальних платежів) за підтримки СПУ відбулися в м. Прилуки та в м. Ніжин. До того в політичних акціях, пов’язаних з комунальними тарифами, як правило, приймають участь партія „Батьківщина” та КПУ. Часто такі публічні заходи приурочені до відкриття сесій міськрад. Причому починається певна конкуренція в питанні про те, хто очолить боротьбу за справедливі комунальні тарифи.

За інформацією, яку нам надала певна кількість осередків політичних рухів на Чернігівщини, ними здійснюється досить істотна моніторингова діяльність напередодні виборів, але, нажаль, вона більше спрямована на дослідження політичних супротивників, ніж на моніторинг, наприклад, порушень прав людини в регіоні.

Свобода слова та друку в виданнях області

У червні місяці продовжувала змінюватися редакційна політика видань регіону з урахуванням майбутніх виборів.

Нашим комітетом для вивчення ситуації з правами і свободами у матеріалах ЗМІ, було проведено дослідження всіх суспільно-політичних друкованих ЗМІ Чернігівської області, які

  • виходили за останній місяць;
  • є регулярними у виданні;
  • видаються більше одного року;
  • розповсюджуються по каталогам Укрпошти.

Тобто були вивчені видання, які вже мають постійну аудиторію та розповсюджуються на комерційній основі.

В результаті моніторингу були отримані наступні результати.

Як і у минулому місяці, при вивчені видань було зафіксовано, що майже 100% суспільно-політичних ЗМІ продовжують бути рупором окремих політичних сил. Знову фіксується абсолютна безальтернативність наведення матеріалів у цих засобах, тобто видання присвячують більшість матеріалів лише одній окремій політичній думці. Крім окремих випусків газети „ГАРТ”, нами у жодній з досліджених газет не було зафіксовано прикладу, коли наводились би альтернативні позиції чи посилання авторів статей на наявність таких. Існування лише „однобоких” матеріалів у ЗМІ дозволяє говорити про перешкоди у гарантуванні права на доступ до інформації, зокрема у розрізі неупередженої суспільно-політичної інформації.

Так як і раніше, в виданнях більшість матеріалів було присвячено лише окремому потенційному кандидату в Президенти України. Так газети „Сіверщина” та „ Біла хата”, як і належить правим опозиційним виданням, більшість своїх публікацій присвячували В. Ющенку, його діяльності, а також  недолікам та прорахункам в діяльності нині діючого уряду на чолі з В. Януковичем.

Про таку спрямованість статей говорять заголовки: „Підкуп виборців почався. Уряд таємно виділив на це 800 мільйонів гривень”, „Подачки до виборів”, „Уряд ділить гроші. Цілком таємно”(„Сіверщина” №24 від 11 червня 2004 р.).  “Красиві слова і невеселі діла. Діяльність уряду та життя звичайного району.”  (“Сіверщина”, 23 від 04 06.2004 р.).

Що ж стосується видань, засновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування, наприклад, таких, як газета „Деснянська Правда”, то в даному випадку ситуація у порівнянні з минулим місяцем не змінилась. Як і раніше публікуються статті про „досягнення уряду, очолюваного В. Януковичем” і жодної, яка б стосувалася інших потенційних кандидатів у Президенти. Цікавим є спосіб агітації за нині діючого Прем’єр-міністра України, який вибрали автори публікацій в газеті „Вісник Ч” – статті про досягнення Уряду на чолі з В. Януковичем. Наприклад, вони пишуть про майбутнє підвищення заробітної платні,  про майбутнє зростання доходів населення та поруч з цією статтею наводять лист від вдячної співвітчизниці (-ка) про те, як В. Янукович “ефективно вирішує проблеми Чернігівщини”, з подякою про “реальну турботу про земляків” (підвищення стипендії, виділення коштів на ремонт та будівництво напірного колектора міської каналізації і т.д.).

Окрема тема – публікації яки почали з’являтися ще в травні місяці 2004 року та присвячені кримінальному минулому В. Януковича. Після цих публікацій, мабуть не залишилося жодної людини в нашій області, яка б не знала про „минуле” Прем’єр-міністра. Як і у загальнодержавній пресі, ці статті здебільшого виглядають як спроба „виправдатися”.  Слова “виявився невинним і не скоював приписуваних йому злочинів” та “судові помилки” – виділені великим шрифтом і фігурують майже в усіх статтях, що говорить про зовнішнє режисування появи цих публікацій.

Взагалі ж протягом червня органи влади проводили суттєву роботу через ЗМІ, в колективах, направлену на підвищення іміджу діючого Прем’єр-міністра  В. Януковича, який на момент написання цього дайджесту є кандидат в Президенти України. Його постать намагались представити в найвигіднішому світлі, намагаючись знівелювати вплив фактів його біографії, які мають негативний суспільний резонанс. Такий масований наступ на свідомість виборців, на нашу думку, посилює в суспільстві правовий нігілізм, певну роздратованість виборців тим, що їм нав’язується чужа думка. В цих діях наш комітет вбачає зазіхання на свободу думки.

Також слід відмітити, що наприкінці червня частіше стали з’являтися публікації, присвячені іншим кандидатам в Президенти. Так, наприклад, газета „Гарт” надрукувала три великих статті, які були присвячені О. Морозу. Також почастішали статті – інтерв’ю з головою Національного банку України С. Тигипко. Навіть, було надруковано  інтерв’ю з Анатолієм Кінахом. („Чернігівські Відомості”  від 18.06.2004 р.)

Як і минулого місяця з вищенаведеної інформації можна зробити певні апроксимації: у змісті матеріалів державних ЗМІ, викладаються переважно матеріали щодо здобутків чинного уряду та описується позитивні сторони особистості прем’єр-міністру України. Опозиційні ЗМІ Чернігівщини зорієнтовані на негативне висвітлення дій представників органів державної влади та місцевого самоврядування, при цьому паралельно, але у меншому ступеню, описуючі позитивні особисті риси свого кандидата та діяльність його політичного руху. Всім ЗМІ притаманне безальтернативне наведення інформації.

Також жодна з досліджених газет не відводила будь-якої суттєвої увага проблемам освіти потенційних виборців щодо їх громадянських та політичних прав. Тобто мала на меті політичні цілі.

Якщо все ж таки зосередитися на висвітлені проблеми прав людини, то була замічена лише одна публікація з інтерв’ю О.Мороза, де порушувалося це питання („Гарт” № 26 від 24.06.2004 р.). Але в ній проблема прав людини була зачеплена дуже поверхнево.

Права людини, вибори, органи державної влади…

Органи державної влади напередодні виборів теж не стоять осторонь. Як стало відомо нашому комітету, влада, в особі голови Чернігівської облдержадміністрації В. Мельничука, подарувала Чернігівському УМВС легкові машини, та дільничним інспекторам 10 мобільних телефонів, наголосивши, що міліція  – це опора держави та влади. Ця подія є ознакою того, що, як і в 1999 та 2002 роках, силові органи у майбутніх виборах будуть істотно задіяні в передвиборчому процесі. Питання: як?

В регіоні продовжують існувати певні проблеми з дотриманням конституційного права на участь у мітингах та зборах. Як стало відомо нашому комітету, в м. Ніжин у Ніжинському державному педагогічному університеті ім. Н.В. Гоголя, ректор В.П. Яковець заборонив студентам брати участь в акціях опозиції. Такий захід, мабуть, пов’язаний з пікетуванням 5 червня Чернігівської облдержадміністрації студентами  Чернігова на підтримку акцій протесту студентів м. Сум.

Слід вказати на суттєвий факт, який істотно вплине на дотримання свободи вибору під час майбутніх виборів. Виходячи з тієї інформації, яку отримав наш комітет, можна констатувати відсутність узгодженої позиції з ряду питань між органами державної влади регіону та органами місцевого самоврядування. Так, існує певний конфлікт інтересів між головою облдержадміністрації та мером м. Чернігова. Причому конфлікт має на сьогоднішній день характер „холодної війни”, яка іноді переростає у „гарячі” конфлікти. Це не кращим чином відбувається на життєдіяльності області та суспільно-політичній ситуації у ній.

Як ми вказували у минулому випуску, продовжуються істотні апаратні зміни в органах державної влади області, особливо у підрозділах, що впливають на передвиборчий процес. Так, минулий  начальник відділу внутрішньої політики Залісський А.А. очолив обласне управління з питань освіти та науки, а посаду начальника відділу у справах внутрішньої політики посів Сизих В.М., який був до цього замом першого.

Хочеться звернути увагу на факт того, що продовжується активна моніторингова діяльність політичної ситуації з боку органів державної влади. Так, за інформацією, яку нам надала партія „Наша Україна”, до представника їх руху „Чиста Україна” звернулися представники ОДА з проханням постачати матеріали „Чистої України” (наліпки, постери тощо) для звітності в Адміністрацію Президента.

*  *  *

У кінці хочеться додати, що, як і прогнозували минулого місяця наші аналітики, ситуація з правами людини, пов’язаними з виборчим процесом, на Чернігівщини почала певним чином мінятися. Перш за все, це пов’язано з активізацією діяльності органів державної влади по підвищенню іміджу та авторитету кандидата в Президента, якого підтримує діючий Президент. Така активність призвела до появи ознак обмеженості певних прав людини та основних свобод. Так, є ознаки обмеження права на інформацію, свободи слова, свободи думки тощо.

Істотні зміни на керівних посадах ОДА говорять про те, що ситуація продовжить мінятися і надалі.

Все вищенаведене дає право зробити висновок – напередодні початку виборчого процесу на Чернігівщині йде повним ходом процес підготовки до нього, невід’ємною частиною якого є проблема дотримання прав та свобод людини.

Хочемо висловити подяку всім представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, політичним структурам, громадським організаціям, яки сприяли підготовці цього дайджесту та запрошуємо всіх надати інформаційну підтримку, як цьому дайджесту, так і проекту в цілому.

Наталія Романова

Олексій Тарасов,

Ольга Коваленко,

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: