Публікація

Оформити пенсію кримчанам стане простіше: юристи про зміни до законодавства

22 червня 2024 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення» № 3674-IX (Далі — Закон). Зміни, передбачені Законом спрямовані на спрощення процедури оформлення пенсії для кримчан. 

Основні нюанси у зміненому законодавстві проаналізували юристи Української Гельсінської спілки з прав людини Ольга Садикова та Леонід Сітченко.

Ілюстративне фото: Джерело: https://depositphotos.com/ua

Однією з важливих змін є те, що Законом передбачено: у разі відсутності обміну інформацією між українським та російським пенсійними фондами, українці зможуть підтвердити, що не отримують пенсію від росіян на тимчасово окупованих територіях. 

Тепер Пенсійний фонд України  у своїй відмові не зможе посилатися на причину відсутності підтверджуючої інформації про неотримання громадянином пенсії від пенсійного фонду країни-агресора.  

Відповідно до ухваленого Закону встановлено процедуру фізичної ідентифікації: виплата пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою встановленої процедури ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року. 

Що  мається на увазі під процедурою фізичною ідентифікацією та як її пройти?

Це процедура встановлення ідентифікаційних даних особи із документів, що дозволяють однозначно підтвердити особу. Фізична ідентифікація проводиться в органах Пенсійного фонду, якщо особа не пройшла її  в установі банку, в якій отримує пенсію. 

 Також до фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • Авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою віддаленого кваліфікаційного електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка “Дія”; 
  • Ідентифікація особи за допомогою відеоконференцзв’язку, під час сеансу якого клієнт пред’являє документи, що посвідчують його особу. 
  • Посвідчення , відповідною закордонною дипломатичною установою України,  за зверненням одержувача, який тимчасово проживає за кордоном факту, що особа є живою. 

 ВАЖЛИВО! Не проходження фізичної ідентифікації є підставою для припинення виплати пенсії. 

Нові правила щодо стажу 

Леонід Сітченко, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини

Закон встановлює нові правила зарахування періодів трудової діяльності за межами України, які будуть зараховуватися до страхового стажу. 

Отже, періоди трудової діяльності за межами України зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, особам, які проживають в Україні, якщо це передбачено цим Законом або міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. 

Періоди трудової діяльності до 1 січня 1992 року за межами України у республіках колишнього союзу РСР зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, особам, які проживають в Україні, за умови нездійснення іншою державою пенсійних виплат таким особам за зазначені періоди. Порядок підтвердження нездійснення іншою державою пенсійних виплат визначається Кабінетом Міністрів України. 

У разі відсутності обміну інформацією між органами пенсійного забезпечення України та органами пенсійного забезпечення іншої держави, і неможливості документального підтвердження нездійснення іншою державою пенсійних виплат за зазначені періоди, особа повідомляє про це органи Пенсійного фонду в заяві про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії. 

Важливо, звернути увагу, на те, що не зараховуються до страхового стажу періоди трудової діяльності за межами України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та на тимчасово окупованих територіях України після 19 лютого 2014 року особі, яка після 19 лютого 2014 року проходила військову службу (службу) у збройних силах, органах внутрішніх справ, органах державної безпеки, поліції, інших військових формуваннях, перебувала на посадах державної служби, на посадах в органах місцевого самоврядування у відповідних органах (формуваннях) російської федерації, добровільно займала посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованій території України, зокрема в окупаційній адміністрації країни-агресора, у незаконних судових та правоохоронних органах, а також добровільно брала участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, утворених на тимчасово окупованій території України, та/або у збройних формуваннях держави-агресора. 

 Зміни також стосуються умов включення періодів роботи особи в інших державах, тобто за кордоном, до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком. 

Ольга Садикова, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини

У разі відсутності необхідного страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком, включаються періоди роботи особи в іншій державі (за наявності) у календарному обчисленні, за умови зарахування таких періодів роботи до страхового стажу (стажу роботи) згідно із законодавством відповідної держави. Порядок підтвердження та зарахування таких періодів роботи до страхового стажу (стажу роботи) встановлюється Кабінетом Міністрів України. 

Щодо виплати пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, то вони здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження особою фізичної ідентифікації до 31 грудня кожного календарного року, як зазначалося вище. 

Порядок виплати пенсії на час тимчасового проживання за кордоном встановлюється Кабінетом Міністрів України. 

 *ВАЖЛИВО! Варто пам’ятати про те, що для визначення розміру пенсії будуть враховуватися лише внески (єдиний соціальний внесок ЄСВ), які сплачені за період роботи в Україні, при обчисленні і нарахуванні пенсії буде застосовуватися так званий пропорційний принцип нарахування пенсії (за набутий в іншій країні стаж нарахування пенсії проводить інша держава, за набутий в Україні – наша держава). 

Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості та розміру сплачених в Україні страхових внесків та стажу роботи, який людина отримала за період роботи.  

 

Зміни в умовах виплати пенсій

Зміни торкнулися і умов припинення виплати пенсії, а саме статтю 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», доповнили такими положеннями про припинення виплати пенсії: 

  • за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном; 
  • у разі смерті пенсіонера, визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим у встановленому законом порядку; 
  • у разі надання пенсіонеру статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України ”Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”; 
  • у разі не проходження фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством. 

Періоди трудової діяльності з 1 січня 1992 року до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення» за межами України в державах, які входили до складу колишнього Союзу РСР, зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, особам, які проживають в Україні, якщо це передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. 

Пенсії, призначені в Україні з урахуванням положень Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року до дати припинення її дії для України, продовжують виплачуватися з урахуванням положень цієї Угоди.

Кабінету Міністрів України надано тримісячний термін для приведення всіх нормативно-правових актів у відповідність до законодавства. 

Всі зміни і доповнення, які відбулися, націлені на полегшення процедури оформлення пенсії мають позитивно вплинути та, спростити процедуру оформлення пенсії. 

Автори: юристи Української Гельсінської спілки з прав людини Ольга Садикова та Леонід Сітченко.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: