Публікація

Одна з сотень трагічних доль в’язнів Чортківської тюрми 1941 року, Надія Юрчинська

У перші дні липня обходимо 80-і роковини «Чортківської трагедії» 1941 року – масового вбивства в’язнів тюрми НКВС у нашому місті. Серед опізнаних тіл жертв чортківської катівні очевидці описують дівчину з довгими косами. Нею вочевидь була Надія Юрчинська, донька адвоката Остапа (Євстахія) Юрчинського. Казали, що таких кіс, як у неї, жодна інша дівчина у місті не мала. У ці скорботні дні згадаймо про неї , її братів та сестер.

У родині доктора права, члена Української національної ради ЗУНР, повітового комісара ЗУНР Остапа Юрчинського було семеро дітей. Сини: Юрій (офіційно – Георгій Лев), Софрон, Богдан та Роман. Доньки: Надія, Мирослава та Олена.

У міжвоєнний час Юрчинські мешкали у Чорткові в приватному будинку по вул. Шкільній, 37 (нині – Шкільна, 55). Володіли також хатою і господарськими будівлями у передмісті Калічівка (по вул. Копичинецькій) та 6 моргами поля. У 30-х роках Остап Юрчинський окрім адвокатської практики разом з дітьми займався фермерським господарством. У 1941 році його, 70-річного на той час чоловіка, було арештовано і вислано на спецпоселення до Омської області, звідки він вже не повернувся.

Що ж до Надії Юрчинської (1915 – 1941), то вона народилася у Стопчатові Коломийського повіту, де родина тимчасово перебувала у роки Першої світової війни. Навчалася у Чортківській та Коломийській гімназії у 1929 – 1934 роках. Членкиня «Просвіти», «Союзу українок», спортивного товариства «Сокіл» у Чорткові, на момент арешту – голова Чортківського та Борщівського повітового проводу ОУН (псевдо – «Ліда»).

Була арештована НКВС 4 червня 1940 року. В ході «слідства» утримувалася у Чортківській та Тарнопільській тюрмах НКВС. Допити Надії вели співробітники держбезпеки Федоренко та Нестеров. Звинувачення у «проведенні активної антирадянської роботи по згуртуванню контрреволюційних повстанських кадрів ОУН» затвердив ст. лейтенант держбезпеки Болотов. Так званим на той час «Тернопільським обласним судом» 20 лютого 1941 року Надію Юрчинську було «засуджено» до розстрілу.

Разом з нею у об’єднаній «кримінальній справі» голови Чортківського окружного проводу ОУН Клавдії Чайківської «засудили» 21 особу. З них усіх були приговорені до розстрілу: Чайківська К., Юрчинська Н., Брилінська Н., Гуцал Я., Мартиновський М., Коритко Є., Побуринний М., Кропельницький А. Усі інші отримали по 10 років таборів суворого режиму.

Надія Юрчинська була реабілітована Прокуратурою Тернопільської області 14 грудня 1992 року на підставі Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій».

В архіві УСБУ у Тернопільській області донині зберігається кримінальна справа Юрчинської Н.О. № 9955-П. Звісно, в усіх тих справах немає жодної згадки про участь адвоката. Оборонцям прав не було місця у “правосудді” епохи політичних репресій.

Брат Надії, Юрій Юрчинський (1910 – 1941) – провідник ОУН Чортківського повіту (псевдо «Вістун»). Працював у господарстві батька. Отримавши звістку про арешт сестри Надії, разом з сестрою Оленою пішов у підпілля. Втім був викритий та арештований 13 лютого 1941 року, при арешті чинив збройний опір, був поранений в руку. Звинувачувався у приналежності до ОУН. Розстріляний вже у часі нфмецько-радянської війни, 21 липня 1941 року в Умані – у складі пішого етапу в’язнів Чортківської тюрми НКВС.

Сестра Надії, Мирослава Юрчинська («Іскра») була арештована органами НКВС вже у повоєнний час, у серпні 1945 року. На той час виконувала обов’язки референта з пропаганди Тернопільського окружного проводу ОУН. Слідство провадив лейтенант УНКВС у Тернопільській області Шумілов. Звинувачення погодили начальник слідчого відділу Пазій, начальник УНКВС Сараєв. Засуджена за приналежність до ОУН до покарання 20 роками таборів суворо режиму.

 

На фото:

1. Надія Юрчинська – серед гімназистів “Рідної школи”

2. У колі товаришок з «Союзу Українок», фото взяте з видання Історично-мемуарний збірник Чортківської округи. – Нью Йорк–Париж–Сідней–Торонто, 1974
Загальна інформація про масакру в’язнів Чортківської тюрми НКВС – у нашій попередній публікації http://21.helsinki.org.ua/index.php?id=1469111268

 

Матеріал підготовлено громадською правозахисною організзацією “Гельсінська ініціатива – ХХІ”.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: